NATO-u pukao film: 'Ovo je nevidena aktivnost Rusa, pripremamo odgovor'

Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak rekao je u cetvrtak da je “zabrinut” zbog “nevidene” ruske vojne aktivnosti iznad Baltickog mora zadnjih dana.

“Vec neko vrijeme, pa i ovih dana, zapaza se nevidena aktivnost Rusa, balticke flote i zrakoplovstva, na Baltickome moru i na podrucju Kalinjingrada. To nas zabrinjava. NATO priprema odgovor na to”, rekao je ministar na privatnoj televiziji TVN24.

Poljski ministar je u izjavi smjerao na cinjenicu da su nizozemski zrakoplovi F-16 u ponedjeljak presreli ruske bombardere u medunarodnome zracnom prostoru. Nizozemski lovci stacionirani u Poljskoj u okviru NATO-ove misije nadziru zracni prostor baltickih zemalja.

Pojacan stupanj pripravnosti

Ove godine je 400 ruskih letjelica uoceno i prepraceno blizu NATO-ovih zemalja, ili 50 posto vise nego godinu ranije, rekao je 20. studenoga u Estoniji glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

8. prosinca Litva je pojacala stupanj pripravnosti svojih snaga, posto je u Baltickome moru otkrila skupinu od 22 ruska ratna broda, medu kojima i korvetu s teskim oruzjem, pet kilometara od svojih teritorijalnih voda.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr