UPOZORENJE MINISTRIMA

MUČNA RASTAVA ZVANA BREXIT:… ‘Sigurno neće trajati samo 2 godine, a bit će ga jako teško izvesti’

Unatoč riječima mnogim ministara koji tvrde kako će ova mukotrpna rastava trajati do dvije godine, lako je povjerovati čovjeku koji kaže da će pregovori o trgovinskim odnosima EU i Ujedinjenog kraljevstva trajati desetak godina.

Deset godina mogli bi potrajati trgovinski pregovori između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevsta nakon što se ta europska zemlja odluči za istupanje iz Unije. Upravo na to upozorio je sir Ivan Rogers britanske ministre koji što prije moraju složiti plan pregovora o istupanju, rekavši da konsenzus oko post-Brexitovskog trgovinskog sporazuma vjerojatno neće biti postignut do sredine 20.-ih godina ovog stoljeća. A kada i bude postignut, postoji velika šansa da ga nacionalni parlamenti članica u konačnici odbiju.

DOLAZI DO PROMJENE U PRAVILIMA IGRE: Brexit se neće dogoditi jer ga Britanija više ne treba!

Iako Velika Britanija želi istupiti iz Unije, ali i dalje imati pristup jedinstvenom tržištu, sir Rogers smatra da će to biti teško izvedivo budući da vođe ostalih zemalja članica imaju na umu sporazum o slobodnoj trgovini, a ne nastavak članstva na jedinstvenom tržištu.

Ovaj stav uvelike se kosi s onime što ostali ministri javno govore, da će trgovinski pregovori oko Brexita trajati do dvije godine nakon aktivacije članka 50 Lisabonskog ugovora kojim će se i službeno započeti istupanje Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr