FORMALNO USTOLIČENJE

KRALJ OD KOJEG STREPI NACIJA: Čovjek koji je pudlici dao titulu zapovjednika vodit će 67 milijuna ljudi

Princ Maha Vajiralongkorn proglašen je novim kraljem Tajlanda, pedeset dana nakon smrti svog oca, kralja Bhumibola Adulyadeja.

Princ je prihvatio prijestolje na poziv parlamenta, čime je formalno potvrđeno njegovo ustoličenje, piše BBC.

On je postao kralj Vajiralongkorn i 10. je vladar dinastije Chakri.

Kralj Bhumibol, najdugovječniji monarh na svijetu, umro je u 13. listopada, a vlada je proglasila službenu žalost koja će trajati godinu dana.

UMRO NAJDUGOVJEČNIJI MONARH NA SVIJETU: Tuga, beznađe i strah zavladali Tajlandom

Ključ političke stabilnosti

Maha Vajiralongkorn, 64, dobio je titulu prijestolonasljednika 1970. godine, čine je postao službeni kraljev nasljednik.

Pokojni kralj se općenito smatrao stupom stabilnosti koje je uslijedilo nakon sedam desetljeća političkih previranja na Tajlandu.

Njegov sin tek treba steći razinu popularnosti kakvu je imao njegov otac, a ističe se kako puno vremena provodi u inozemstvu.

Za princa se već dan nakon očeve smrti očekivalo da će postati kralj, ali premijer Prayuth Chan-ocha je tada rekao da je zatražio odgodu službenog ustoličenja kako bi mogao tugovati.

Njegovim preuzimanjem trona završilo je razdoblje neizvjesnosti u kojem je predsjednik Državnog vijeća Prem Tinsulanonda, 96-godišnji bivši premijer, služio kao regent.

Nema kritike kralja

Tajlandska je monarhija zaštićena od kritike krutim zakonima koji ograničavaju medijske rasprave o ulozi kraljevske obitelji, uključujući u međunarodni tisak.

Većina običnih Tajlanđana zna samo nekoliko detalja o tome tko je prestolonasljednik i kako živi svoj život.

U posljednjih nekoliko godina je pokušao poboljšati svoj imidž, što je vrlo važno, jer se kralj tradicionalno doživljava kao vodeća sila tajlandske politike, koja je vrlo polarizirana.

Svečana krunidba se neće dogoditi sve dok tijelo kralj Bhumibol ne bude kremirano, a to se očekuje negdje tijekom iduće godine.

Bhumibolova krunidba održana je četiri godine nakon što je njegov brat kralj Ananda Mahidola umro od posljedica ranjavanja u sumnjivim okolnostima.

Bizaran život

Maha se tri puta se razvodio, a čini se kako najviše na svijetu voli svoju pudlicu Foo-Foo kojoj priređuje esktravagantne zabave te kojoj je u jednom trenutku dodijelio i titulu zapovjednika zračnih snaga.

Princ Maha rođen je i odgajan da bi bio kralj, međutim, tijekom svoje 64 godine života rijetko kad je pokazao interes za bilo kakvo državničko djelovanje. Draže mu je bilo stvarati imidž ženskaroša i plejboja koji se nekoliko svoje djece, izgnavši ih u egzil i oduzevši im titule.

Ni bizarni incidenti mu nisu strani, kao ni njegovoj aktualnoj supruzi koja je svojevremeno snimljena kako u tangama i toplesu jede iz zdjelice ranije spomenute pudlice. Najnoviji incident bio je onaj na minhenškom aerodromu na kojem se pojavio u trapericama i odrezanom topiću pokazavši torzo prepun privremenih tetovaža.

Vajiralongkorn je univerzalno prezren od strane 65 milijuna Tajlanđana još od sedamdesetih godina kad su u javnost izašle neke informacije o sumnjivim financijskim transakcijama. Iako postoje zakoni koje štite kraljevsku obitelj od optužbi u ovakvim situacijama, riječ o nemarnom princu brzo se proširila zemljom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr