LJUTI SUPARNICI

KONAČNO DOGOVOR NAKON DESETLJEĆA RAZDORA: Fatah i Hamas postigli sporazum iza zatvorenih vrata

Suparničke palestinske skupine Hamas i Fatah postigle su sporazum nakon dva dana rasprava vođenih iza zatvorenih vrata u Kairu, zamišljenih da konkretiziraju pomirenje najavljeno prošlog tjedna, priopćio je islamistički pokret Hamas u četvrtak.

Ured šefa Hamasa Ismaila Hanijeha, koji je objavio taj sporazum, nije iznio više detalja. Za podne je predviđena konferencija za tisak u Kairu, objavio je izvor unutar Fataha.

“Fatah i Hamas postigli su sporazum u zoru pod velikodušnim egipatskim pokroviteljstvom”, objavio je Hanijehov ured.

Pregovori se odnose na konkretne detalje približavanja između dva suparnika, nakon desetljeća razdora. Činilo se da će biti odgođeni pregovori o najtežim pitanjima poput kontrole sigurnosti u Pojasu Gaze i sudbini 25.000 pripadnika oružanog ogranka Hamasa.

Hamas jednostrano upravlja Pojasom Gaze otkad je odande protjerao Palestinsku samoupravu gotovo pod cijenu građanskog rata s Fatahom 2007. Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upravlja Zapadnom obalom.

Fatah se smatra umjerenom palestinskom skupinom, dok su neke zapadne zemlje i Izrael Hamas proglasili terorističkom organizacijom.

U TIJEKU VELIKA KRIZA IZMEĐU IZRAELA I PALESTINE: ‘Prekinuli smo sve veze s okupacijskom državom!’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr