NAKON UBOJSTVA CRNCA

KAOS U AMERICI: Prosvjed se oteo kontroli, jedna osoba u kritičnom stanju. Vlasti su proglasile izvanredno stanje

Prosvjedi u gradu Charlotteu u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini traju već drugu noć, nakon što je policajac ubio crnca.

Policija je u srijedu navečer prema tamošnjem vremenu pucala po prosvjednicima gumenim mecima te ispaljivala suzavac kako bi prekinula prosvjede, objavila je lokalna policija.

Šef policije u Charlotteu Kerr Putney kazao je da je jedna osoba u kritičnom stanju, no nije objavio njezino ime niti kazao je li sudjelovala u prosvjedima. Guverner Pat McCrory proglasio je izvanredno stanje i najavio da će poslati Nacionalnu gardu, javlja CNN.

Prosvjedi su započeli mirno, no zatim su postali nasilni, nakon što je nekoliko stotina prosvjednika marširalo kroz grad. Približivši se središnjem raskrižju u donjem dijelu grada, prosvjednici su se sukobili s policijskim službenicima koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz cestu.

NOVI INCIDENT U SAD-u: Američka policija ponovno ubila crnca, u neredima 12 ozlijeđenih

Prosvjednici pljačkali trgovine

U tome trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, a oni su bacali petarde na policijske dužnosnike. Prosvjednici su viđeni i da pljačkaju trgovine.

U utorak navečer i srijedu ujutro u tome gradu stradalo je 16 policijskih dužnosnika u sukobu s prosvjednicima koji su bacali kamenje, palili vatru i nakratko blokirali promet na međudržavnoj autocesti.

US-POLICE-SHOOTING-PROTESTS-JUSTICE

“Umorni smo od ljudi, posebno policije koja ubija nas crnce. Charlotte je oduvijek bio tih, no sada je vrijeme da postane glasan”, kazala je Blanche Penn, dugogodišnja aktivistica.

Prosvjedi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak navečer, nakon smrti Keitha Lamonta Scotta (43), za koju je odgovoran policajac Brentley Vinson, također crnac, u međuvremenu smijenjen s dužnosti.

Scott je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svjedoci kažu da je bio nenaoružan. Vlasti nisu pustile snimak incidenta, no gradonačelnik je kazao kako to planiraju učiniti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr