Slične škole i dalje postoje

JEZIVE ISPOVIJESTI: U fundamentalističkoj kršćanskoj školi izvodili egzorcizam nad djecom

Bivši učenici britanske fundamentalističke kršćanske škole godinama su šutjeli o zlostavljanju koje su proživjeli, a sada su za Independent iznijeli potresna svjedočanstva o batinama, seksualnom zlostavljanju te brutalnim ritualima koje su proživljavali.

Naime, vjerski rituali kojima su bili podvrgnuti uključivali su pripremu djevojčica za brak, što je značilo podvođenje starijim muškarcima. Polaznicima škole takve stvari obilježavale su svakodnevicu tijekom 80-ih, 90-ih i 2000-ih godina. Djeca su godinama šutjela zbog straha od osvete.

Kako je ispričao jedan od bivših učenika, jutarnje okupljanje u školama svaki dan je bilo praćeno urlanjem tijekom molitve koja je iz učenika trebala istjerati zle demone. Takve stvari redovno su se odvijale u brojnim britanskim školama u kojima se provodio program pod imenom ‘Ubrzana kršćanska edukacija’. Radi se o obliku učenja koji potječe iz baptističkih saveznih država s juga SAD-a.

Bivši učenici odlučili su progovoriti nakon što je Independent otkrio kako se u nekim školama i dalje uči da žene trebaju biti pokorne, da je homoseksualnost nešto neprirodno, a kreacionizam se objašnjava kao činjenica.

Egzorcizam svakog jutra

Čovjek koji je pohađao jednu od britanskih škola strave, pod uvjetom da ostane anoniman, ispričao je kako 90-ih u takvim školama svakog jutra obavljao egzorcizam.

‘Okupilo bi se oko 20-ak djece te petero odraslih. Rečeno nam je kako će Duh sveti proći kroz nas. Počeo bih se tresti i nisam mogao prestati. Čak i kad bih navečer legao, moje se tijelo i dalje treslo, a ja sam bio uvjeren kako je to Duh sveti. Svi smo vikali i molili da demoni izađu iz nas. Učitelji bi nas fizički gurali. Položili bi ruke na nas dok smo se molili i počeli nas gurati. Ako pritom ne bih pao, rekli bi nam da ‘ne osjećamo gospodina’. Bilo je to pravo ludilo koje je izmaklo kontroli’, ispričao je bivši učenik.

Djevojčice su u školama redovito ‘pripremane za brak’, a njihova se seksualnost pokušavala kontrolirati tako što ih se izdvajalo od dječaka kako bi se kasnij udale za starije članove crkvenih grupa. Poneke djevojčice nagovarali su na što raniju udaju, rekavši im kako je to ‘božja volja’.

Djevojčice su učili da moraju biti pokorne

‘Poznavala sam djevojčicu koja se udala za 20 godina starijeg muškarca kojem je kao mala sjedila u krilu’, ispričala je žena koja je također završila spomenutu školu. Kazala je i kako djevojčicama nije bilo dozvoljeno da pričaju s dječacima, a ukoliko bi pao poljubac, za kaznu su dobili batina drvenom palicom.

Knjige su djecu učile da žena mora biti poslušna, poštovati muškarce te mu služiti jer je to božja volja.

Djecu s posebnim potrebama također su tukli. Jedan je bivši učenik ispričao kako su učitelji svakodnevno mlatiti njegovog kolegu s posebnim potrebama koji nije mogao kontrolirati mjehur i probavu.

Zbog svega navedenog britansko ministarstvo obrazovanja najavilo je opsežnu istragu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr