'Povratak nacista'

JER NIJE MAJKA: Čelnica ekstremnih desničara optužila njemačku kancelarku da ‘nije u stanju vidjeti dalje od vlastitog životnog vijeka’

Čelnica ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) optužila je Angelu Merkel da je loša u obavljanju svog posla zato što – nema djecu, piše Daily Mail.

Frauke Petry, majka četvero djece, izjavila je kako njemačka kancelarka nije u stanju “vidjeti dalje od vlastitog životnog vijeka” jer nema vlastitog potomstva.

‘GLAS ZA MERKEL (BIO) JE GLAS ZA IZBJEGLICE’: Mediji i politički partneri razapinju kancelarku nakon poraza na izborima

Merkel nikada nije imala djecu, ali njen drugi muž, Joachim Sauer, ima dva odrasla sina iz prijašnjeg braka.

“Ja imam četvero djece a Merkel niti jedno”, izjavila je Petry njemačkim medijima, i dodala, “Djeca pomažu ljudima u gledanju na stvari i preko vlastitog životnog vijeka a to je upravo ono što Merkel ne radi.”

Podržavatelji njemačke kancelarke kasnije su na Twitteru branili Merkel, pa je tako jedan od njih napisao “Nije nedostatak djece ono zbog čega bi trebali kriviti Merkeličinu lošu politiku. Majke nisu ništa bolji političari, kao što pokazuje Petry.”

frauke petry, BERLIN
2Petry je dokaz da ni majke ne moraju biti dobre političarke”, komentar na TwitteruFoto: TOBIAS SCHWARZ/afp

Merkel je navodno jednom izjavila kako joj nije žao što nema djece, rekavši kako “se to jednostavno tako dogodilo.”

Dok Merkel pada, AfD napreduje na izborima

Sve se ovo događa u pozadini povijesnog gubitka stranke kancelarke Merkel na izborima za berlinski državni parlament nakon što je gradonačelnik njemačkog glavnoga grada upozorio na porast Nacizma u Njemačkoj.

Brojni su se glasači okrenuli prema AfD, koja će s 13% dobivenih glasova po prvi puta ući u skupštinu Berlina.

Prije izbora, gradonačelnik Michael Müller izjavio je kako će se dvoznamenkasti postotak glasova za AfD “vidjeti širom svijeta kao znak povratka desničarstva i nacista u Njemačku”.

Prošle je subote Merkel najavila kako će odbaciti soj slogan ‘Mi to možemo’ o primanju izbjeglica dok njena popularnost nastavlja padati.

“To je postao jednostavan slogan, gotovo formula bez značenja”, rekla je njemačka kancelarka njemačkim medijima, dodajući “Neki se osjećaju isprovocirani tim izrazom iako to jasno uopće nije bila namjera.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr