NA VELIKI PETAK

IZRAELSKE SNAGE SIGURNOSTI NA OPREZU: U Jeruzalemu napadnuta i izbodena Izraelka, u kritičnom je stanju

U Jeruzalemu je danas izbodena i teško ranjena jedna Izraelka, a napadač je uhićen, priopćila je tamošnja policija.

Napad se dogodio na željezničkoj postaji u blizini Starog grada, gdje su na Veliki petak u tijeku kršćanske komemoracije jer Židovi cijeli tjedan obilježavaju Pashu.

Napadnuta žena je u dvadesetim godinama, a hitne službe su priopćile da je u kritičnom stanju. Policija je za Pashu u visokom stupnju pripravnosti. tada se deseci tisuća Židova mole kod Zapadnog zida u Starom gradu, a mnogi posjećuju i plamište u sklopu džamije Al-Aqsa koja se također nalazi u tom kompleksu, prenosi Yahoo.


 

Radi se o trećem najsvetijem mjestu Islama i najvećem svetištu za Židove koji ga nazivaju Hram na gori. Poprište je to stalnih napetosti.

Židovima su dozvoljeni posjeti, ali ne i molitva na tom mjestu. Palestinci se boje da će Izrael zahtijevati promjenu tih pravila koja su uzrok čestog nasilja.

Val nemira koji su eruptirali u listopadu 2015. uzeo je živote 260 Palestinaca, 41 Izraelca, dva Amerikanca, jednog Jordanca, Eritrejca i Sudanca. Većina tih Palestinaca ubijeni su nožem, pištoljem ili napadom automobilom, tvrde izraelske vlasti i dodaju da su drugi ubijeni tijekom prosvjeda, a neki su ubijeni i u izraelskim zračnim napadima u Pojasu Gaze.

Nasilje je tijekom proteklih mjeseci još više eskaliralo.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr