Drama u Sloveniji

IZBJEGLICE U LJUBLJANI NA NOGAMA: ‘Uvjeti su ovdje neizdrživi, tražimo da nas se tretira kao ljudska bića!’

Jutros je počeo prosvjed 30-ak migranata i izbjeglica u ljubljanskom domu za azilante, nezadovoljnih što se njihovi zahtjevi za azil i međunarodnu zaštitu presporo rješavaju.

“Neki od nas čekaju na dobivanje statusa već godinu dana”, kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA mladi migrant Summer, podrijetlom iz Sirije.

“Protestitirat ćemo sve dok nas ne primi ministrica unutarnjih poslova”, kazao je. Postupci koji se propvode na njima u Sloveniji su predugi, niti deset posto onih koji su aplicirali za azil nema odgovora o svom budućem statusu, a s njima nitko ne kontaktira niti ih pokušava integrirati vođenjem tečajeva, pa se većinom osjećaju “kao u zatvoru” iako imaju slobodan izlaz iz doma za azilante ako to prijave upravi.

“Ovdje sam već više od mjesec dana, ali nisam vidio nikoga od nadležnih i nije riješen nijedan slučaj izbjeglica koji su sa mnom u domu”, dodao je Sirijac.

Mnogo je obitelji s malom djecom

Prosvjednici su na domu za azilante izvjesili transparent na engleskom jeziku s porukom “I mi smo ljudi”, te upozoravaju na “neizdržive uvjete” u kojima žive i činjenicu da je među njima mnogo mladih obitelji s djecom.

Prema službenim podacima policije, kroz Sloveniju je od lanjskog početka migrantske krize pa do zatvaranja balkanske rute prošlo pola milijuna migranata, najviše iz Sirije, Iraka i Afganistana, a među njima 52 posto žena i djece.

Za status koji im jamči međunarodnu zaštitu molbe je u tom razdoblju dalo 952 migranata, od čega 267 Afganistanaca i 225 Sirijaca.

U Sloveniji se trenutno nalazi 297 onih koji su zatražili azil, pozitivno ili negativno riješeno je 614 molbi. Status izbjeglice do sada je dobilo 27 migranata i izbjeglica.

Prema službenim podacima vlade, Slovenija je zbog izbjegličke krize u godinu dana imala trošak od 46 milijuna eura, a iz europskih je fondova za tu namjenu dobila do sada 9,4 milijuna eura.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr