Iračke snage slomile zube na Tikritu

Iračke vladine snage suočile su se sa snažnim otporom pobunjenika i povukle iz grada Tikrita, nakon neuspjele ofenzive kojom su željele ponovno osvojiti taj grad i vratiti pod svoju kontrolu bar dio teritorija koji su prošlog mjeseca zauzeli pristaše i saveznici militantne islamističke skupine Islamske države.

Neuspjeh vladine ofenzive dodatno naglašava poteškoće s kojima se suočava službeni Bagdad u pokušaju da ponovno osvoji velike dijelove zemlje, uključujući gradove poput Mosula i Tikrita, koje su sunitski pobunjenici zauzeli tijekom prve polovice lipnja u munjevitoj akciji koja je zaprijetila raspadu Iraka po etničkim i sektaškim linijama.

Vladine snage ojačane pripadnicima šijitske dobrovoljačke milicije povukle su se iz Tikrita u bazu oko četiri kilometra južno od grada nakon što su zaustavljeni snažnom topničkom, minobacačkom i snajperskom vatrom pobunjenika, rekao je jedan očevidac za Reuters.

Stanovnici grada navode da u srijedu ujutro nije bilo borbi u Tikritu, gradu koji se nalazi 160 kilometara sjeverno od Bagdada. Riječ je o uporištu bivših vojnih časnika lojalnih stranci Baas i svrgnutom iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, koji su se povezali s islamistima iz Islamske države.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr