GLADNE ZVIJERI

HOROR NA ARKTIČKOM OTOČIĆU: Polarni medvjedi pojeli psa i opkolili znanstvenike u postaji!

Ruski mediji izvještavaju da je petero članova znanstvene ekspedicije okružilo desetak polarnih medvjeda i da su zatočeni u meteorološkoj postaji posljednja dva tjedna.

Ruski znanstvenici nalaze se u okruženju polarnih medvjeda na malenom otoku u Arktičkom oceanu, te bi ondje mogli provesti sljedećih mjesec dana prije nego što im stigne pomoć. Meteorološku postaju na otoku Trojnoj, u Karskom moru sjeverno od Sibira, okružilo je desetak polarnih medvjeda i nekoliko mladunaca, javlja ruska agencija TASS u ponedjeljak.

Opasne zvijeri, inače zaštićena vrsta, ne daju znanstvenicima izaći iz postaje već posljednja dva tjedna. Ženka noći provodi ispod njihova prozora, a jedan od dva psa ubijen je 31. kolovoza. Znanstvenicima, među kojima su dva bračna para, ponestalo je signalnih raketa kojima su plašili polarne medvjede.

Pomoć tek za mjesec dana

Trojnoj je najveći otok u arhipelagu Izvestij Tsik i dug je 27 kilometara.

Vasilij Ševčenko, šef meteorološke tvrtke koja je vlasnik postaje, rekao je za TASS da će poslati pse i signalne rakete putem ekspedicijskog broda Mihail Somov.

“On će doći do postaje za otprilike mjesec dana”, rekao je Ševčenko, iako naglašava da će rakete možda poslati i ranije ako se pokaže potrebnim.

U međuvremenu, znanstvenicima je savjetovano da budu “iznimno oprezni”, te da ostanu unutar postaje osim u slučaju krajnje nužde. Samim time se odustalo od njihova rada na terenu. Ševčenko ističe da ovo nije prvi takav slučaj. Kaže da na otoku živi populacija polarnih medvjeda i da susreti s ljudima nisu rijetkost. Dodaje da će medvjedi napustiti otok u potrazi za hranom u listopadu i početkom studenoga kad se more potpuno smrzne, što će proširiti njihov teritorij.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr