ČIN TERORIZMA

GUVERNER NEW YORKA: Eksplozija na Manhattanu bila je teroristički napad

Guverner države New York Andrew Cuomo rekao je u nedjelju da je eksploziju na Manhattanu izazvala bomba i nazvao to terorističkim činom, ali i istaknuo da eksplozija nije povezana s međunarodnim terorizmom.

U eksploziji u četvrti Chelsea u subotu navečer 29 osoba je ranjeno, od kojih jedna teško i pričinjene su velike materijalne štete. Eksplozija je odjeknula uoči održavanja Opće skupštine UN-a i oko 1000 dodatnih policajaca raspoređeno jer su poduzete mjere opreza, rekao je guverner.

Policija je rekla da je pretražujući susjedstvo nakon eksplozije pronašla moguću “drugu napravu” nekoliko blokova dalje koja se, kako je prenio izvijestio CNN pozivajući se na policijski izvor,  sastoji od ekspres lonca na koji su pričvršćene žice povezane s nečim nalik na mobilni telefon.

CNN također navodi da je u blizini pronađen komad papira s bilješkom.  Ekspres lonac korišten je u izradi eksplozivne naprave u čijoj je eksploziji ubijeno troje a ranjeno 200 ljudi za vrijeme maratona u Bostonu 2013.

PANIKA U NEW YORKU: Snažna eksplozija na Manhattanu, ozlijeđeni deseci ljudi! Pronađena još jedna naprava

SVJEDOCI O SNAŽNOJ EKSPLOZIJI U NEW YORKU KOJA JE OZLIJEDILA 29 LJUDI: ‘Bilo je gromoglasno, sve se treslo’

Povećana razina sigurnosti zbog Opće skupštine UN-a

Zadnja eksplozija dogodila se manje od tjedan dana nakon 15. obljetnice terorističkih napada 11. rujna, u kojima je poginulo blizu 3000 Amerikanaca, zbog koje su sigurnosne službe pojačale stupanj pripavnosti.

Predstavnik newyorških vatrogasaca Daniel Nigro rekao je da je u eksploziji ozlijeđeno 29 ljudi te da je 24 odvezeno u bolnicu, a među njima i jedna osoba koja je teže ozlijeđena. Ostali su pretrpjeli lakše ozljede od stakla ili metala, rekao je Nigro.

U samom New Yorku povećana je sigurnost zbog ovotjednog održavanja Opće skupštine UN-a, a očekuje se da će doći 135 svjetskih vođa i deseci ministara vanjskih poslova.

ZASTRAŠUJUĆA DETONACIJA: Nadzorne kamere snimile trenutak eksplozije u New Yorku

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr