Grčka ofenziva: 'Ulazimo u bitku s Europom i G20'

U Parizu je novi grčki ministar financija Janis Varufakis dobio riječi podrške od francuskog kolege, koji je rekao kako ovo znači ulazak u bitku s Europom i G20, što je ocijenio nužnim.

Novi grčki ministar financija Janis Varufakis krenuo je u diplomatsku ofenzivu kako bi nagovorio skeptične članove eurozone da se slože s time da Grčka ne prima više novac predviđen sporazumom o rješenju grčkog duga koji je na snazi. Nova grčka vlada vjeruje kako će do svibnja uspjeti u tom naumu.

Njegova prva postaja bio je Pariz. Francuski ministar financija Michel Sapin rekao je kako je Francuska spremna izaći u susret Grčkoj i pomoći joj riješiti financije.

“Ne možemo ponovo izgraditi zemlju bez pravednog poreznog sustava. Moramo se boriti protiv poreznih prevara i poreznih optimizacija. Započinjemo bitku i s Europom i sa G20. No, to je očito nešto što je apsolutno nužno za Grčku”, rekao je Sapin.

Varufakis je rekao kako je njegov glavni prioritet Europa.

Zajedništvo u odbacivanju duga

“Ako sjednemo na istu stranu za stolom i problem postavimo na suprotnu stranu, uspjeh u Europi, u kojoj ima toliko mjesta za prosperitet, je siguran. Danas, počevši ovdje u Parizu, naša novoizabrana vlada imala je po prvi puta priliku prenijeti našim partnerima odlučnost okretanja nove stranice na način koji u vidu ima prvenstveno europski interes, a nakon toga grčki, francuski i bilo čiji”, rekao je Varufakis.

Varufakis se danas susreće s britanskim ministrom financija Georgeom Osborneom u Londonu, a u utorak leti u Rim.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr