KARTA SUICIDA

GDJE NAJČEŠĆE DIŽU RUKU NA SEBE: Litva na vrhu crne statistike, a gdje je Hrvatska?

Nordijci odavna slove kao ljudi najskloniji samoubojstvima u Europi. No, podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kazuju da ta tvrdnja više odgovara urbanoj legendi nego činjenici.

Ako bi, prema podacima WHO iz 2012. godine, neki dio Europe trebao imati tu neslavnu reputaciju, onda je to istočna Europa, piše portal Jakub Marian.

Depresija na istoku Europe

Po podacima WHO, uvjerljivo najvišu stopu samoubojstava ima Litva – čak 28,2 (na 100.000 stanovnika)! Slijede je Rusija s 19,5 i Mađarska, koja u ovom slučaju opravdava predodžbu depresivne aluvijalne ravni sa stopom samoubojstava od 19,1.

Lista europskih zemalja po kriteriju suicida nastavlja se na istoku Europe s Bjelorusijom (18,3), Ukrajinom (16,8), Poljskom (16,6) te Latvijom (16,2).

U ovom neveselom ‘top 10’ društvu još su Crna Gora sa stopom od 15,3; Finska s 14,8 te Belgija kao najzapadnija od dosad spomenutih sa stopom samoubojstava od 14,2.

SVE VIŠE SAMOUBOJSTAVA: Lani u Hrvatskoj ruku na sebe dignulo 1517 osoba

Što južnije, to životnije

Hrvatska je, kao i po mnogočemu drugome – osim po gospodarstvu koje je na dnu i nezaposlenosti koja je pri vrhu – i po stopi samoubojstava u zlatnoj europskoj sredini. Sa stopom samoubojstava od 11,6 Hrvatska je u rangu Austrije, Švedske i Irske.

Najniže su stope samoubojstava na jugu kontinenta, odnosno na sunčanom i toplom Mediteranu: u Makedoniji 5,2; u Španjolskoj 5,1; u Italiji 4,7, a najmanje – bez obzira na dugu i duboku ekonomsku krizu – u Grčkoj gdje je stopa samoubojstava tek 3,8!

Zanimljivo je, piše portal Jakub Marian da je u svim zemljama svijeta veća vjerojatnost da će muškarci počiniti samoubojstvo nego žene. Iznimke su tek Bangladeš, Kina, Indonezija, Irak i Pakistan.

KRIZA, BEZNAĐE, NEUSPJEH…: U deset godina život si oduzelo 7118 ljudi, u prosjeku dvoje svaki dan

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr