NOVA POŠAST

50 PUTA JAČA OD HEROINA: Nova droga je toliko opasna da policajci nose protuotrov za slučaj da ju dotaknu

Brojni policajci i pripadnici hitnih službi u sjevernoj Americi već nose sa sobom protuotrov nalokson za kako bi mogli spasiti umiruće korisnike opijata, piše Vice News.

Ali rast popularnosti fentanila, sintetičkog opijata oko 50 puta jačeg od heroina, prisilio je policiju u Kanadi da poduzme nove protumjere – počeli su nositi nalokson da bi spasili sebe.

SMRTONOSNA NOVA DROGA ‘CRNA MAMBA’: Ubila je desetine ljudi širom Europe, evo kako djeluje

Fatalna na dodir ili udisanje

Dodirivanje ili udisanje i najmanje količine fentanila može biti fatalno, tako da sada pripadnici kanadske savezne policije nose nalokson u spreju za nos u slučaju da dođu u kontakt s njim.

Bob Paulson, povjerenik Kraljevske konjičke kanadske policije (RCMP), izjavio je medijima kako ne može preuveličati opasnosti fentanila. Policija je objavila i video koji pokazuje dva policajca koji raspravljaju kako su se razboljeli nakon što su slučajno došli u kontakt s ovim analgetikom.

“Širi se zemljom i za sobom ostavlja trag jada i smrti”, rekao je Paulson. “Hitne službe i javnost moraju znati da se možete razboljeti, ili još gore, i od same činjenice da ste u blizini te droge.

24118312
Kraljevska konjička kanadska policija uvodi pravilo da svi njeni pripadnici moraju sa sobom nositi protuotrov za slučaj kontakta s fentanilomFoto: Jupiterimages/Thinkstock

Sve više policijskih službi počinjesa sobom nositi protuotrov

I brojne druge policijske organizacije u Kanadi i SAD-u počele su se opremati naloksonom, koji se prodaje pod brendiranim imenom Nacran, za slučaj da vide nekoga s fentanilom, ili posumnjaju da ga je nekako konzumirao.

Prošlog je tjedna policija u Vancouveru, gradu u kojem se dogodi više od 800 smrti od predoziranja godišnje, objavila kako će i njeni pripadnici sa sobom nositi naloksdon. Zapovjednik gradske policije izjavio je kako njegovi policajci redovito dolaze u kontakt s fentanilom.

Ranije ove godine detektiv iz New Jerseya Dan Kallen ispričao je medijima o incidentu gdje su se on i njegovi kolege razboljeli nakon što su otvorili kutiju s priborom za drogiranje tijekom pretrage stana. Kallen smatra da je za to odgovoran bio fentanil.

“Udarilo nas je kao tona cigli”, rekao je detektiv. “Postalo nam je teško disati. Srce nam je brzo udaralo. Bilo nam je zlo, skoro smo se onesvijestili… Pomislio sam si ‘Sr…e, umrijeti ću.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr