Egipatski novinar za Net.hr

EKSKLUZIVNO: “Hrvati, zovite Putina, on može spasiti Salopeka”

Otmica Hrvata Tomislava Salopeka u Egiptu namjerno je izvedena u vrijeme otvaranja Sueskog kanala rekao je za Net.hr egipatski novinar kojega smo kontaktirali kako bi nam donio više detalja o situaciji.

Otmicu su egipatski mediji zabilježili, no u sjeni je velike ceremonije otvaranja proširenja Sueskog kanala, zbog kojega su u Egipat stigle brojne strane delegacije, među kojima i ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski mu kolega Francois Hollande. 

Naš kolega kaže kako je ISIS više puta oteo i pogubio egipatske građane, a vlada nije popustila zahtjevima te terorističke organizacije da iz zatvora pusti njezine pripadnike. Društvene mreže u arapskom svijetu komentiraju da je ISIS ovoga puta oteo stranca upravo kako bi natjerao vladu da reagira, a trenutak objavljivanja videa s ucjenom je tajmiran da koincidira s ceremonijom otvaranja proširenja Sueskog kanala. Kako je riječ o strancu, teroristi se nadaju da će slaba vlada Abdela el-Sisija popustiti jer pokušava dobiti podršku zapada.

“Zovite Putina i Hollandea u pomoć”

Naš sugovornik, koji je zamolio da ostane anoniman jer je kao novinar u svojoj zemlji doživio više neugodnosti, pa i zamalo bio uhićen samo zato što je imao kameru sa sobom, kaže kako je situacija u Egiptu nestabilna i svaki se dan događaju incidenti. Vlada obično ne objavljuje nikakve informacije o ovakvim otmicama i vrlo je tajnovita, a sada, u svjetlu velike svečanosti u Suezu je to udvostručeno. Ipak, drži taj egipatski kolega, vlada bi mogla popustiti i udovoljiti zahtjevima terorista jednostavno zato što se u zemlji nalazi velik broj stranih delegacija i nije joj potrebna sramota pogubljenja stranog državljanina na njezinom teritoriju.

“Da sam hrvatski građanin, pokušao bih prisiliti svoju vladu da pozovu u pomoć Hollandea ili Putina te da oni pritisnu egipatske vlasti da oslobode zatvorenike koje ISIS traži. Smrt hrvatskog građanina”, zaključuje, “u suprotnom egipatsku vladu neće zaboljeti”.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr