USIJANJE U BiH

DODIK ĆE O REFERENDUMU RAZGOVARATI I S PUTINOM: ‘Ništa nas ne može zaustaviti!’

Milorad Dodik tvrdi kako će o referendumu razgovarati i na sastanku s Vladimirom Putinom, no kaže kako ništa neće promijeniti činjenicu da narod Republike Srpske u nedjelju izlazi na referendum. Podršku ima i u osuđenici za ratne zločine Biljani Plavšić.

“Ne idem po podršku za referendum i ne može se dogoditi ništa što bi promijenilo događanja u nedjelju. Bit će razgovora i o referendumu, ali se suštinski ništa neće mijenjati”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nego što je otputovao u Moskvu na sastanak s tamošnjim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema Dodikovim riječima, susret je već ranije dogovoren, a teme će biti ekonomske prirode, ali će dvojac raspravljati i o politici u čemu je referendum neizostavan, piše RTRS.

Al Jazeera Balkans prenosi Srnu navodeći kako je Dodik kazao da će s Putinom razgovarati i o zajedničkoj obuci specijalizirane jedinice za borbu protiv terorizma.

Odgovarajući na pitanje može li se dogoditi da i Putin zatraži odgađanje referenduma o danu Republike Srpske, Dodik je naglasio da to ne očekuje i da je referendum stvar koja se ne može zaustaviti. “Pogotovo ne zbog ispuhanih, lažnih veličina iz ratne opcije generala koji su činili ratne zločine koji sada ponovo prijete. Referendum se dogodio u međuvremenu, sastanak je dogovaran u srpnju kada sam bio u Sankt Peterburgu. Referendum je stvar koja je reakcija na akciju Bakira Izetbegovića koji je pokazao i dokazao da je Ustavni sud BiH pod njegovim patronatom i da samo izvršava njegove odluke”, navodi Dodik.

MILORAD DODIK

 

Referendum neustavan

Referendum o 9. siječnju kao danu Republike Srpske najavljen je za nedjelju. Riječ je o prazniku koji je Ustavni sud u toj zemlji proglasio neustavnim. Održavanje referenduma osporio je mjerom o privremenoj obustavi Odluke o raspisivanju referenduma, a odgovarajući tako na zahtjev NSRS-a. Na sudu tvrde kako 9. siječnja ne može biti Dan Republike Srpske jer je vezan uz jedan narod.

Unatoč odluci Ustavnog suda dužnosnici Republike Srpske nisu odustali od referenduma. Premijerka RS, Željka Cvijanović, odgovarajući na pitanje hoće li nakon provedbe neustavnog referenduma biti kaznenih progona, kazala je kako je riječ o “trodimenzionalnom pitanju”. Dodik je, pak, još ranije rekao da neće odustati i pod cijenu da mu predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zabrani političko djelovanje.

DODIK NE ODUSTAJE OD REFERENDUMA: ‘Nad Srbima se neće vježbati Amerikanci ni itko drugi!’

‘Tko ima pravo Srbima diktirati koji će praznik slaviti?’

Istodobno, u RS su u tijeku velike pripreme za referendum. Tako se građane, prema informacijama Srne, poziva da provjere na kojem su biračkom mjestu, a medije da prijave novinare za akreditacije. ATV prenosi kako je sve Srbe na referendum pozvala i bivša predsjednica Republike Srpske te osuđenica za ratne zločine u BiH Biljana Plavšić.

“Srbe najviše vrijeđa nepravda i onda se u njima javi inat. Tko ima pravo diktirati i koji će praznik slaviti. Ovolika halabuka oko nečeg što je sasvim normalno, u sferi je patologije ili ludila. A ako nije, onda bih rekla da postoji neka pozadina. Kako vrijeme prolazi izlijeću iz Sarajeva s nekim izjavama prema kojima se može zaključiti da stvarno iza toga nešto stoji”, kaže Plavšić dodajući kako se želi da se ne vide važnije stvari kao što je informacija da Arapi otkupljuju sve više zemlje u BiH.

Biljana Plavšić I Milorad Dodik

 

“Ako je BiH zajednička država Republike Srpske i Federacije BiH, a jest, onda i Republika Srpska ima pravo da postavi pitanje”, kaže Plavšić dodajući kako referendum nije antidaytonski. Nadalje navodi kako iza huškanja stoje druga dva entiteta, a ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića proziva zbog huškanja na rat nazivajući njegove izjave jezivima. “Kome normalnom na pamet pada rat?”, kaže.

Pozivi na rat

Halilović je za TV1 izjavio kako “nakon referenduma (u RS) daytonski Ustav više ne vrijedi” i BiH bi se tada “vratila na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”.

On je rekao da se RS u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana, ocijenivši kako u BiH “apsolutno” postoje ljudi koju su spremni ratovati.

“I zato ja apeliram da se dobro razmisli. Jer (Slobodan) Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji tisuće tenkova, tisuće transportera… Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam netko pola države odcijepi”, rekao je Halilović.

ZBOG REFERENDUMA SE OTVORENO SPOMINJE MOGUĆNOST RATA U BiH! Srbija: ‘Nećemo dopustiti vojni napad i uništenje Republike Srpske’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr