Nekadašnji ekonomski div proglasio bankrot

Detroit, nekadašnji centar američke automobilske industrije, postao je najveći američki grad u povijesti koji je proglasio stečaj.
Proračunski deficit iznosi oko 380 milijuna dolara, a, prema procjenama, dug grada je najmanje 14 milijardi dolara.

“Stečaj je jedino rješenje koje će Detroitu omogućiti da bude stabilan i održiv grad”, naveo je guverner savezne države Michigana Rick Snyder u prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka na sudu.

Michigan je Kevyna D. Orra imenovala za kriznog menadžera, a on je u četvrtak federalnom sudu podnio zahtjev za proglašenje stečaja. Ako sud prihvati stečaj, to će značiti rasprodaju gradske imovine kako bi se namirili vjerovnici, među kojima su i umirovljenici, bivši zaposlenici gradskih tvrtki i uprave.

Bijeg iz grada

Problemi za Detroit počeli su još prije nekoliko desetljeća i od tada se situacija stalno pogoršavala. Tijekom industrijskog procvata, pedesetih godina prošlog stoljeća, gard je imao oko 1,8 milijuna stanovnika, a danas niti 700 tisuća. Iz grad su bježali stanovnici, ali i kompanije, a zbog čega su jako pali prihodi od poreza.

Danas grad muči velika stopa nezaposlenosti, visoki porezi i visoka stopa kriminala. Koliko je nekadašnji industrijski div potonuo najbolje svjedoči činjenica da neke gradske četvrti uopće nemaju javnu rasvjetu.

U zadnjih nekoliko mjeseci grad nije bio u stanju isplatiti plaće činovnicima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr