Srce me boli jer znam da sam napustila svoje dijete

‘Svake noći kad se vratim kasno s posla, umorno se penjem stepenicama kako bih pogledala svoju trogodišnju kći Charlotte. Ona je već u dubokom snu. Kao i mnoge druge majke, i ja sam platila nekome drugome da joj čita priče, opere zube i uspava je.’

“Mnoge žene to rade i ni ne razmišljaju o tome. Ali dok stojim tako na vratima njezine sobe i milujem njezinu svilenkastu kosu, osjećam kako me srce boli jer znam da sam nemarna majka i da sam napustila svoje dijete.

Razlog je vrlo jednostavan. U dobi od 47 godina prestara sam da bih bila dobar roditelj. Nisam napravila mjesta u svome životu za ovu malu plavokosu djevojčicu koja me stalno moli da joj crtam, pečem kolače i da je odvedem na plivanje.

Kad sam već tako iskrena, ne želim raditi ništa od tih stvari. Preumorna sam, previše zaokupljena karijerom i previše komotna za njezine konstantne prohtjeve koji traže moje vrijeme i moju pažnju. Zovite me sebičnom ako želite jer ste apsolutno u pravu.”

Napisala je to u tekstu za Daily Mail britanska novinarka Jackie Brown, koja je dijete rodila kad je imala 43 godine. “Kada pogledam unatrag, vidim da je to odluka donesena iz čiste sebičnosti s moje strane. Nikada nisam željela dijete, ali kad sam ušla u rane 40., odjednom sam i neobjašnjivo poželjela imati dijete više od ičega na svijetu.

‘Voljela bih da sam ranije imala dijete’

Vjerojatno je proradio moj biološki sat govoreći mi da je to moja posljednja prilika da imam dijete. Nisam baš razmišljala o tome kako će na to sve gledati moje dijete – na činjenicu da ga je rodila starija majka koja je uvijek karijeru stavljala na prvo mjesto i koja će biti u mirovini u vrijeme kad njezina kći upiše fakultet”, piše Jackie.

Sve više žena, poput Jackie, odgađa majčinstvo. “Statistika kaže da se broj žena koje imaju djecu nakon 40. utrostručio u posljednjih 20 godina. Gotovo 25.600 beba rodile su prošle godine žene starije od 40 godina, u usporedbi s njih 9.336 rođenih 1989. Ovo je najveći rast u bilo kojoj dobnoj skupini. Razloge za to stručnjaci nalaze u dobro plaćenim poslovima ili u odgađanju roditeljstva zbog financijskih razloga. Te, naravno, u većoj mogućnosti liječenja neplodnosti.

No, bez obzira na izgovor, voljela bih da sam bila manje usredotočena na sebe u 20-im i 30-im godinama i da sam obitelj zasnovala ranije. Ovo u najboljem slučaju nije bilo mudro, a u najgorem slučaju je krajnje sebično”, ispričala je Jackie, koja je inače odrasla u kući s još troje braće, a njezina majka je bila u potpunosti posvećena njima. Jackie nije željela takav život za sebe, nego se usredotočila na karijeru.

Odjednom je poželjela dijete više od ičega

Svoga partnera Stevea upoznala je kad je imala 39 godina. On je tri godine stariji od nje i oboje su od početka znali da će to biti ozbiljna veza. Razgovarali su, kaže, i o djetetu, ali su zaključili da im se to vjerojatno zbog starosti neće dogoditi.

“Šest mjeseci kasnije u nevjerici sam gledala u pozitivan test na trudnoću. Malo je reći da sam bila šokirana, ali sam isto tako osjetila toplinu koju ne mogu objasniti. Odjednom, svi oni majčinski instinkti koje sam potiskivala su me zapljusnuli”, ispričala je Jackie, koja nije uspjela zadržati to dijete. Dogodio se spontani pobačaj. No, osjećaja želje za djetetom nije se mogla više riješiti. Ipak, još jednom joj se dogodio spontani pobačaj.

Čitavu sljedeću godinu posvetila je tome da dobije dijete. “Kad sam nakon 43. rođendana, u ožujku 2009., saznala da nosim Charlotte, nisam mogla biti sretnija. Ovaj je put trudnoća prošla glatko i rodila sam je u prosincu. Svaka majka zna kakav je to osjećaj kad prvi put uzme svoju bebu u naručje – gledajući Charlotte znala sam da je ona izuzetna. I Steve je bio preplavljen emocijama. Mislili smo držeći svoju predivnu kći u naručju da je težak dio iza nas. Ali kako sam bila u krivu”, ispričala je Jackie, koja iskreno priznaje da se Steve puno bolje snalazi u ulozi roditelja nego ona.

Kći radije odvede u kafić

“Moram priznati da više uživam u čitanju novina i u druženju s prijateljima vikendom nego u crtanju ili gledanju crtića sa kćeri. Nisam na to ponosna. Kako je ona sve starija, sigurna sam da će primijetiti moj manjak interesa. Ne tako davno, Charlotte i mene pozvali su da im se pridružimo na kupanju u bazenu. Iako to nikad ne radim, pristala sam. Ali klor u bazenu je potpuno uništio moju pedikuru i otada nismo više išle na bazen. Nikad ne trčim s Charlotte u parku. Radije je odvedem u kafić i dam joj svoj mobitel da se igra dok ja čitam knjigu.”

Charlotte je već kad je imala jednu godinu htjela samo biti s ocem. Steve je kazao Jackie da bi morala više vremena provoditi s kćeri. “A što sam ja napravila? Pobjegla sam. Prihvatila sam zahtijevan posao u nacionalnim novinama, što je značilo da nikad tijekom večeri neću biti kod kuće kako bih Charlotte stavila u krevet.”

No, tada ju je počela izjedati grižnja savjesti. “Nešto moram promijeniti”, mislila je. Donijela je tada najtežu odluku u svome životu – napustila je svoje radno mjesto i postala slobodna novinarka. “Shvatila sam da ću od majčinstva dobiti onoliko koliko uložim u njega. Isto kao i s poslom. Ne mogu vratiti vrijeme unatrag i postati mlađa majka, ali mogu početi živjeti svoj život kroz moju kći i uživati u njoj prije nego što bude prekasno, a moja kći prestara da joj to bude važno”, zaključuje Jackie.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr