‘Samo su dolazili da beru jabuke i samo su mi rekli ‘Kako ste?”

Posljednjih godina povećava se broj državljana zemalja Perzijskog zaljeva, a posebno Kuvajta, koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Kuvajćani koriste prednosti bezviznog režima, stižu kao turisti, a sve češće i kao poslovni ljudi odnosno investitori.

Posebno u Sarajevu niče sve više tvrtki koje često služe samo kao paravan za kupovinu kuća i povremeni boravak cijelih obitelji, javlja Radio Slobodna Europa. Najviše Kuvajćana ima u naseljima podno planine Igman, na području općine Hadžići.

“Kupuju zemlju i prave kuće. Do sada je napravljeno sedam do osam kuća. Dok je bilo jabuka, oni su samo dolazili da beru jabuke i samo su mi rekli ‘Kako ste?’. Ništa više oni ne pričaju, a kuću dok su radili, dok nije snijeg pao, svaki dan bih ih vidjela i njihove radnike, ali oni ništa ne govore s nama”, komentirala je jedna mještanka sela Lokve.

Službeni izvori navode da se u prvih devet mjeseci ove godine broj onih koji su ušli u BiH povećao za 25 posto. “Tijekom prvih devet mjeseci ove godine iz Kuvajta u Bosnu i Hercegovinu ušlo je oko 7.500 kuvajtskih državljana. Što se tiče kupovine nekretnina, pravni okvir Bosne i Hercegovine ne dozvoljava privatnim, odnosno fizičkim licima da kupuju nekretnine u BiH, ali zato dozvoljava pravnim licima i postoji jedan povećani interes za registraciju stranih kompanija iz te regije preko kojih ulaze u kupovinu nekretnina”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić.

Prema podacima kojima raspolažu nadležne institucije, u Bosni i Hercegovini su registrirane točno 232 kompanije državljana Kuvajta, ali mnoge kompanije nisu poslovno aktivne. Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH, najavio je da će “nadležne agencije u narednom periodu provjeriti u koje su svrhe formirane ove firme, odnosno jesu li samo pokriće za dobijanje boravka i kupovinu nekretnina, odnosno kuća i placeva i za brojna fizička lica”.

Također, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nedavno je za državni radio rekao da se u dogledno vrijeme mogu očekivati konkretne sankcije za osobe koje zloupotrebljavaju bh gostoprimstvo. Demantirao je brojke koje su se spominjale u medijima, da će se u BiH doseliti 500.000 Arapa, te otkrio da Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže s brojkom od nekoliko tisuća osoba.

Za one koji poštuju zakone BiH i migracijske propise neće biti zapreka, pa su dobrodošli svi investitori s poslovnim namjerama, poručili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Cijeli članak pročitajte http://www.slobodnaevropa.org/content/kuvajcani-u-bih-bezvizni-rezim-kao-paravan-za-useljavanje/25184386.html.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr