Nikolić kuka UN-u: Oslobađanje Gotovine je neshvatljivo i nepravedno

‘Srbija ima plan ujediniti u prijateljstvu bivše jugoslavenske republike, ali to mora biti postignuto u uvjetima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog suda nikako ne ide u prilog’, kaže srpski predsjednik Tomislav Nikolić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču otežala proces pomirenja, ali i istaknuo da je Srbija privržena stabilizaciji odnosa u regiji, navodi se u priopćenju ureda srpskog predsjednika.

“Srbija ima plan ujediniti u prijateljstvu bivše jugoslavenske republike, ali to mora biti postignuto u uvjetima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog suda nikako ne ide u prilog”, rekao je Nikolić, a prenosi Radio Sarajevo.

Neshvatljiva presuda

Nikolić je u razgovoru s posebnim predstavnikom misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) Faridom Zarifom rekao da je Srbija već puno učinila na polju stabiliziranja odnosa, ali da je presuda žalbenog vijeća Haškog suda u slučaju hrvatskih generala “znatno otežala proces pomirenja Srbije i Hrvatske”, kao i da ta “neshvatljiva presuda može predstavljati veliki problem u budućnosti”.

Zarif je, navodi se u priopćenju ureda srpskog predsjednika, pozdravio napore Srbije da se normaliziraju odnosi u regiji i istaknuo da “međunarodna zajednica izuzetno cijeni napredak koji je Srbija do sada postigla”.

Sa Zarifom je razgovarao i srpski premijer Ivica Dačić i poručio da “Srbija inzistira da međunarodne misije koje su pod okriljem UN-a osiguraju da svi građani na Kosovu i Metohiji imaju potpunu zaštitu i da uživaju jednaka prava”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr