Nikolić: Ne stidim se titule četničkog vojvode

Novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je njemačkom FAZ-u veliki intervju netom prije predsjedničkih izbora u Srbiji, u kojem je otkrio kako se ne stidi svog četništva i ulozi u ratovima u Jugoslaviji početkom devedesetih.

“Već dugo govorim da je Hrvatska međunarodno priznata država, da je hrvatska granica na Dunavu i da neće biti novog mijenjanja granica. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Nikolić u intervjuu, dodavši kako nije njegova krivnja što BiH ne funkcionira kao država.

“Moji snovi iz vremena kad se Jugoslavija raspala o tome tko bi trebao gdje živjeti, nažalost, nisu ostvareni. A očigledno se neće ni ostvariti”, kazao je Nikolić, a prenosi Večernji list. Velika Srbija, dodao je, još uvijek mu je san, ali san koji zbog aktualnih međunarodnih odnosa i puta Srbije prema EU neće biti ostvaren. Svoje uloge u raspadu Jugoslavije ne srami se.

“Bio sam dragovoljac u ratu i toga se ne stidim. Dobio sam titulu četničkog vojvode. No, kad je Slobodan Milošević 1993. optužio Srpsku radikalnu stranku da priprema zbacivanje vlade, četnički smo pokret raspustili. Nakon toga nije ponovno obnovljen. Tada sam rekao da ja kao četnički vojvoda uvijek moram biti četnik i da ću ponovno braniti Srbiju ako me budu zvali”, rekao je Nikolić, koji ne vidi zašto bi njegova politička povijest trebala predstavljati prepreku pri službenim posjetima Hrvatskoj i BiH.

“Jesam li ja zlikovac? Jesam li ja kriminalac? Jesam li ja nešto prečuo? Ja za Hrvatsku nisam kriminalac. Ja sam građanin, a ne kriminalac. Za Hrvatsku, ja ću biti predsjednik kojeg je izabrao srpski narod. Ako Hrvatska bude htjela, surađivat ćemo. Ako ne, to je njihovo pravo”, poručio je Nikolić te naglasio da je sporne izjave, poput one o napadu na “prvi ustaški grad” Dubrovnik, davao kao obični građanin, a ne političar, te da je morao slijediti službenu politiku svoje Srpske radikalne stranke.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr