Knjižničarka studentici: Da si moje dijete, ubila bih te

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dogodio se incident u kojem je jedna zaposlenica fakulteta kazala jednoj studentici: ‘Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu’. Zaposlenicu fakulteta je zasmetalo što je studentica lezbijka.

Naime, u četvrtak 19. travnja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu organizirano je dobrovoljno darivanje krvi, a prije samog darivanja studenti su morali ispuniti formular Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH. U dijelu ‘Osobe koje ne trebaju davati krv’ navedene su “osobe koje imaju povremene ili stalne seksualne kontakte s homoseksualcima”, što je naljutio troje studenata.

Studentice Lamija Topčagić i Nedžmina Šeta i student Amar Numanović obratili su se dekanovom uredu te ukazali na diskriminatorsku stavku u formularu. Rečeno im je da fakultet nije odgovoran za sadržaj formulara, a studenti su počeli upozoravati ostale da je formular diskriminatoran i suprotsan temeljnim ljudskim pravima. Nakon toga, jedan od bolničara fizički je nasrnuo na Amara Numanovića, a umiješala se i knjižničarka s fakulteta, nazvavši studente narkomanima i propalim studentima.

Knjižničarka im prijetila da će ih čekati ispred fakulteta!

Numanović joj je odgovorio da nije propali student i dodao da se bori za temeljna ljudska prava, a Lamija Topčagić dodala je da nije narkomanka, ali da jest lezbijka i da su njena prava spornim formularom ugrožena. Knjižničarka je na to odgovorila: “Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu”, te je nastavila nazivati pogrdnim riječima, a na kraju je još dodala da će studente sačekati poslije nastave ispred zgrade fakulteta!

“Mene su pitali: a šta se to tebe tiče? Ja sam im rekla: da, to se mene tiče, vi ste prekršili moja prava”, ispričala je Lamija Topčagić za Radio Sarajevo.

“Ja se najviše bojim ako se uposlenica i otpusti, bit će to otpuštanje primjerice žene i majke zbog pedera, lezbijki i narkomana. A nitko neće propitati kako smo se mi osjećali, kako sam se ja osjećala kad su mi jučer ponosno rekli da taj formular postoji već 50 godina, da se ponose formularom i izraženom homofobijom”, dodala je Nedžmina Šeta.

Još se ne zna stav fakulteta

Napadnuti studenti su podnijeli prijavu protiv bolničara i knjižničarke koji su ih vrijeđali i prijetili im. Službenog stava Filozofskog fakulteta o incidentu još uvijek nema.

Sporno pravilo kojim je osobama istospolne seksualne orijentacije zabranjeno darivanje krvi postoji i u većini država Evrope, a Velika Britanija je prije pola godine učinila prvi korak naprijed po tom pitanju, uvođenjem uvjeta da istospolnog seksualnog odnosa nije bilo u posljednjih 12 mjeseci. Jasno je da se radi o diskriminatornoj i zastarjeloj praksi, koja datira iz osamdesetih godina, jer se osobe rizičnog seksualnog ponašanja nalaze među heteroseksualcima jednako kao i među homoseksualcima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr