ZRAČNI UDAR

AMERIKANCI POBILI 80 SIRIJSKIH VOJNIKA, RUSI POBJESNILI: ‘Pomogli ste džihadistima ISIS-a!’

Američka vojska objavila je u subotu da su koalicijske snage zaustavile zračni udar južno od Deir-al-Zora, nakon što su ruski dužnosnici upozorili da su ciljana vojna vozila i ljudstvo možda pripadnici sirijske vojske, dodavši da je “prilično sigurna” da se doista radi o sirijskim vojnicima.

Po navodima američke vojske, napad je izveden uz korištenje američkih obavještajnih podataka koji su danima prikupljani tako što su praćeni potencijalni ciljevi.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti američki dužnosnik potvrdio je da se incident dogodio oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu te da je napad trajao pola sata, a prekinut je odmah nakon što su Rusi upozorili koaliciju.

Najmanje 80 sirijskih vojnika ubijeno je u zračnom udaru blizu Deir Ezora u subotu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), pozivajući se na izvor zračne luke, o napadima za koje Rusija odgovornost pripisuje međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama.

U napadu ubijeno 80 sirijskih vojnika

SOHR, nevladina udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da su istodobno ruski zrakoplovi bombardirali isto područje. Izvor u zračnoj luci je rekao je da je zračnim napadima otvoren put za borce skupine Islamska država (IS) da zauzmu položaj na Jebel Tharda.

U priopćenju američke vojske navodi se da je riječ o području koje je koalicija napadala i ranije te da je o današnjem napadu izvijestila rusku stranu. “Koalicijske snage vjerovale su da napadaju pozicije Daesha (Islamske države) koje su pratile tijekom značajnog razdoblja prije napada”, navodi se u priopćenju.

Sirija u kompleksnoj situaciji

Također se dodaje da je Sirija u kompleksnoj situaciji s raznolikim vojnim snagama i milicijama koje se nalaze blizu jedni drugima te da koalicijske snage ne bi namjerno gađale postrojbu sirijske vojske.

Ruska vojska ranije je objavila da su dva lovca F-16 i dva A-10 ušla u sirijski zračni prostor iz susjednog Iraka da bi izveli te napade. “Odmah nakon koalicijskih udara, militanti IS-a počeli su ofenzivu”, priopćila je ruska vojska te dodala da je “slijedila silovita borba protiv terorista”.

“Ako su ti udari greška u određivanju koordinata bit će to izravna posljedica američkog odbijanja da s Rusijom koordinira borbu protiv terorističkih skupina u Siriji”, priopćila je ruska vojska.

Rusija zabrinuta zbog udara

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razgovaralo o napadu koalicijskih snaga na sirijske snage.

“Tražimo od Washingtona potpuno i detaljno objašnjenje i to mora biti podneseno pred Vijećem sigurnosti IN-a”, kazala je u Moskvi glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Rusija je “vrlo zabrinuta” udarima koji su “izravno pogodili sirijsku vojsku koja se neprekidno bori protiv snaga Islamske države”, dodala je.

Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitne konzultacije u subotu nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama izvela zračne napade na pozicije koje je držala sirijska vojska, objavili su diplomati.

Američka veleposlanica Samantha Power izrazila je u subotu žaljenje Washingtona zbog napada koalicije predvođene SAD-om na položaje sirijske vojske u toj zemlji, no istodobno je kritizirala Moskvu zbog sazivanja Vijeća sigurnosti UN-a.

Taj napad, izjavila je veleposlanica Power, “nije bio namjeran” dodajući da Sjedinjene Države “žale zbog gubitka ljudskih života”.No ona je istodobno uputila oštre kritike Moskvi koja je tražila hitno sazivanje Vijeća sigurnosti, ukazujući na “moralizam” i “cinizam” Moskve.

Moskva optužila SAD

Također je istaknula kako sirijski režim proizvoljno udara na civilne ciljeve te da Rusija s tim u vezi ništa nije poduzimala. “Režim Bašara al Asada koristi kemijsko oružje… i podvrgava mučenju tisuće ljudi”, kazala je Power.

Dok je američka veleposlanica davala izjavu novinarima ruski veleposlanik Vitalij Čurkin napustio je dvoranu u znak prosvjeda.

Moskva je žestoko optužila SAD zbog ovog napada, koji se dogodio u subotu, navodeći da ugrožava dogovor oko Sirije, a Washington je objavio da je udare poduzeo na temelju obavještajnih podataka no da je očito došlo do pogreške. Napadi su se dogodili petog dana krhkog prekida vatre koji su dogovorili Washington i Moskva.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr