NAKNADA ZA SMRT

AMERIKANCI PLATILI: Milijun dolara obitelji ubijenog u napadu dronom

Američka vlada odobrila je isplatu naknade u iznosu od milijun dolara obitelji talijanskog radnika ubijenog u napadu dronom 2015. godine, poše Guardian.

Ovo je prva takva pogodba između vlade SAD-a i obitelji stradalih u napadima dronom, a uslijedila je nakon lanjskog priznanja Baracka Obame da su  Giovanni Lo PortoWarren Weinstein nehotice ubijeni u tajnoj antiterorističkoj operaciji.

Lo Porto (37) i Weinstein (73) bili su taoci Al-Qaide u trenutku pogibije, a samo mjesec dana prije toga La Portovoj obitelji bilo je priopćeno da će on vrlo uskoro biti oslobođen. O ovoj isplati prva je pisala talijanska La Repubblica, a Giovannijev brat Daniele Lo Porto potvrdio je Guardianu istinitost priče koju u prvi tren nisu potvrdili ni američko veleposlanstvo u Rimu, ni talijanska vlada.

Sporazum između američke vlade i obitelji Lo Porto potpisan je 8. srpnja, a iznos od 1.185,000 dolara, uplaćen Lo Portovo majci Giusy i ocu Vitu koji žive u Palermu, smatra se “donacijom u spomen na Giovannija Lo Portu”.

Bijela Kuća je izvjestila javnost o smrti Lo Porta i Weinsteina prošlog travnja, četiri mjeseca nakon što su poginuli u napadu dronom na bazu Al-Qaede na afganistansko-pakistanskoj granici. Američka vlada priznala je da je za vrijeme mandata Baracka Obame u napadima dronovima i ostalim zračnim akcijama ubijeno ozmeđu 64 i 116 civila, a ta brojka je od starne stručnjaka kritizirana kao evidentno premala i neistinita.

Između 2009. i prosinca 2015. Amerikanci su potvrdili 473 zračna napada, uglavnom dronovuima, u kojima je ubijeno između 2.372 i 2.581 terorista.

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr