Pique-Nique tisućljeća

Nacionalni praznik Dan Bastille, ove godine obilježen je spektakularnim piknikom gdje je više od 4 miliona Francuza opijenih mirisom češnjaka i dobrim vinom uživalo u možda najvećem pikniku svih vremena

Francuzi su nadmašili susjede u milenijskoj proslavi svog nacionalnog praznika organizacijom L’Incroyable Pique-Nique na otvorenom. Stolovi su se prostirali duž cijelog “Zelenog meridijana”, a samo u Parizu stol je bio dugačak 11,5 kilometara.

Za ovaj najveći banquet na otvorenom organizatori su postavili stolove i prostrli crveno bijele stolnjake od engleskog kanala do španjolske granice, a svi koji su se odazvali pozivu donjeli su svoje košare i vino i u duhu zajedništva francuski se pogostili. Stolovi su slijedili liniju francuskog meridijana počevši u Dunkirku, preko Amiensa, Parisa, Orleansa i Carcassonnea sve do Prats-de-Molloa na jugu. Ekološkom akcijom francuskih školaraca i sadnjom 10.000 stabala obilježila se ista ruta pretvorivši tako francuski meridijan u “zeleni meridijan”.

Istovremeno u Parisu je predsjednik Jacques Chirac predvodio možda najveću vojnu paradu u povijesti zapadnog svijeta. Posebni programi događali su se i uzduž francuskog meridijana, kojeg su Francuzi 1911. nakon nevoljkog pristajanja na britanski Greenwich, svih ovih godina u potpunosti zanemarivali.

Ovim megalomanskim slavljem, osim obilježavanja nacionalnog praznika i pada monarhije davne 1789. godine, francuzi su obilježili kraj milenija, proslavili pobjede svoje nogometne reprezentacije, ekonomski prosperitet i dobro se zabavljali na račun svojih susjeda Engleza koji su za “Millenium Dome” potrošili 758 milijuna funti, dok je njihov Pique-Nique koštao samo 5 milijuna funti i postao piknikom tisućljeća.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr