Opasne promjene u ishrani

Promjene u ljudskoj ishrani utječu na to da ljudi današnjice skloniji obolijevanju od karcinoma crijeva negoli njihovi preci

Znanstvenici iz University of Newcastle vjeruju da promjene u načinu uzgoja i proizvodnje lišavaju hranu njenih anti-kancerogenih sastojaka. Pretpostavljaju da su promjene metoda uzgoja u posljednjih 100 godina doprinjele porastu broja oboljelih od karcinoma crijeva.

Karcinom crijeva je drugi po redu po pojavljivanju u Britaniji, a godišnje usmrćuje blizu 20 000 ljudi. Mada, ako se rano dijagnosticira, može biti liječen. Utjecaj prehrane je otkriven tijekom ispitivanja kvalitete aspirina u borbi protiv karcinoma. Provedeno je dva istraživanja na ljudima koji imaju preduvjete za razvijanje bolesti. Početni rezultati su pokazali da je djelatni sastojak aspirina salicilat učinkovit.

Inače je salicilat uobičajeni sastojak mnogih biljaka i povrća. Sve zelene biljke proizvode salicilat kao dio njihova urođenog obrambenog mehanizma. To znači da kada je neki dio biljke inficiran, ona proizvodi salicilat koji lokalizira infekciju i osigurava da se ne inficira ostatak biljke. Znanstvenici vjeruju da suvremene poljoprivredne metode ne propuštaju inficirane biljke kroz hranidbeni lanac ? ne jedemo biljke s tamnim mrljama ili infekcijama – što znači da je razina salicilata u ljudskim tijelima vrlo niska. Taj nedostatak onemogućava ljudskim tijelima prikladnu borbu s rakom crijeva.

Pokaže li se pretpostavka istinitom, bit će moguće genski manipulirati biljkama. Koristit će se tehnike genske manipulacije koje će Ťprevaritiť biljku da je inficirana te će ona lučiti salicilat. Ljudi će konzumirati takve biljke, a njihov salicilat će im pomoći u borbi s karcinomom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr