NSA ne mora otkriti je li u partnerstvu s Googleom

‘Ako NSA otkrije postoji li partnerstvo s Googleom, ta bi informacija mogla razotkriti istražuje li NSA neku prijetnju ili zabrinutost vezanu uz informacijski sustav američke vlade i je li poduzela bilo kakve mjere zbog toga’, stoji u presudi suda koji je razmatrao zahjtev za pristup informacijama.

Kada najveća svjetska agencija za nadgledanje imala poslovni odnos s najvećom internetskom kompanijom, to nije ničija briga nego samo njihova. Smatra to žalbeni sud u okrugu Circuit. Naime, sud je u petak odlučio kako Nacionalna sigurnosna agencija ne treba niti potvrditi niti demantirati odnos s Googleom kako bi odgovorila na traženja vezana uz Zakon o pravu na pristup informacijama.

Zahtjev za pristup informacijama podnio je Electronic Privacy Information Center, a sud je utvrdio kako NSA može tražiti izuzeće bilo kojeg dokumenta koji ugrožava njene sigurnosne misije. Sud se složio s NSA da ima pravo ne odgovoriti na zahtjev za pristup informaciji.

“Ako NSA otkrije postoji li partnerstvo s Googleom, ta bi informacija mogla razotkriti istražuje li NSA neku prijetnju ili zabrinutost vezanu uz informacijski sustav američke vlade i je li poduzela bilo kakve mjere zbog toga”, stoji u presudi suda.

Da je Google stupio u partnerstvo s NSA obavio je Washington Post nakon što je Google 2010. priopćio da su ga napali internetski špijuni locirani u Kini. Tada je kompanija navodno pristala pomoći kako se napadi ne bi ponovili.

arti-201204040356006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr