S 13 milijuna kuna iz EU-a razvija posao i zapošljava

Zdravko Runtas, vlasnik tvrtke IGO-MAT iz Bregane, s pripremama za povlačenje novca iz pretpristupnog EU fonda IPARD počeo je u srpnju prošle godine. Upravo ovih dana sređuje nadopunu dokumentacije te se nada da će u rujnu početi graditi pogon vrijedan 13 milijuna kuna.

U novom pogonu Runtas namjerava učetverostručiti sadašnju proizvodnju poznate samoborske salame i ostalih suhomesnatih proizvoda koje tradicionalno proizvodi.

Na natječaj IPARD Runtas se javio u veljači ove godine s namjerom da nakon izgradnje pogona nepovratno povuče polovicu njegove ukupne vrijednosti. Za ostatak financiranja podignut će u bankama kredite s dvije godine počeka i deset godina otplate. Novi proizvodni i skladišni prostori se nadograđuju na sadašnje objekte u selu Otruševec nadomak Bregani, a nakon izgradnje broj zaposlenih povećat će se od sadašnjih 26 na 36. Novi će pogon imati, kaže Runtas, među danas rijetkim mesnim industrijama kompletan središnji sustav za pranje objekta i biološki pročišćivač, piše Poslovni dnevnik.

‘Izvoze’ i bez broja

Runtas je jedini proizvođač samoborske salame kao županijske robne marke, ali sve poznatiji su i ostali suhomesnati proizvodi od slavonske crne svinje koje kao i salama od konjskog mesa radi isto na tradicionalan, samoborski način. Nakon što se preseli i poveća kapacitete, zatražit će dobivanje izvoznog broja kako bi svoje salame prodavao u Europskoj uniji. Iako samoborsku salamu sada ne izvozi, stranci je ipak vole kupovati kao suvenir u zračnim lukama, u Zadru, Zagrebu i drugdje.

Riđa i crna paleta

Runtas se mesarstvom bavi više od trideset godina. Do osnivanja vlastite tvrtke IGO-MAT 1995. godine, koju je nazvao po sinovima Igoru i Matiji, radio je u mesnoj industriji Imes u Samoboru. Sin Igor danas vodi marketing i prodaju, a sin Matija radi u proizvodnji.

Ranije je Runtas prodavao meso državnim tvrtkama, a zadnjih godina specijalizirao se za proizvodnju suhomesnatih proizvoda i prerađevina.

15 milijuna kuna prihoda

Samoborska salama počela se raditi kao robna marka 2004. i prve probne količine iznosile su tisuću komada. Poslije su proizvodili između 100 i 50.000 komada salame. Osim toga za jedan trgovački lanac IGO-MAT proizvodi samoborsku domaću salamu za njihovu liniju Premium.

Proizvodnjom salame i ostalih suhomesnatih proizvoda te prodajom svježeg mesa u vlastitim prodavaonicama tvrtka Zdravka Runtasa ostvaruje godišnje 15 milijuna kuna prihoda.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr