Vijećnici odbili investiciju vrijednu 85 milijuna eura

Izgradnja najveće kogeneracijske elektrane u Hrvatskoj ozbiljno je ugrožena. Naime, Gradsko vijeće Grada Velike Gorice jednoglasno je odbilo gradnju bioelektrane na njihovom području, iako stanovnici Velike Gorice i dalje plaćaju jedno od najskupljih grijanja u državi.

Gradsko vijeće Grada Velike Gorice jednoglasno je odbilo gradnju bioelektrane na velikogoričkom području, prvog takvog objekta u Hrvatskoj kojeg namjerava izgraditi HEP – Obnovljivi izvor energije (HEP-OIE).

Riječ je investiciji vrijednoj 85 milijuna eura, a dio sredstava HEP-OIE namjerava osigurati iz pretpristupnih fondova Europske unije. Za izgradnju bioelektrane je odabrana lokacija Štuki kod jezera Čiče, a osnovno gorivo bila bi drvna sječka koju bi HEP-OIE nabavljao od Hrvatskih šuma. Toplinska energija koju bi proizvodila bioelektrana plasirala bi se u centralni sustav grada Velike Gorice i tako bi se zamijenili postojeći toplinski sustavi na loživo ulje. Puštanje bioelektrane u pogon predviđeno je za 2015. godinu, a tijekom izgradnje, najavljivali su iz HEP-a, zaposlilo bi se između 80 i 120 ljudi, piše Liderpress.

Vijećnici jednoglasno protiv, gradonačelnik za

No sada se cijeli projekt dovodi u pitanje, jer su vijećnici svih političkih stranaka u Gradskom vijeću jednoglasno usvojili zaključak u kojem stoji da bioelektrani nema mjesta na velikogoričkom području. Predstavnici ‘Akcije za Turopolje’ koju su pokrenuli mještani okolnih sela, ustvrdili su na sjednici Gradskog vijeća kako se iza toga projekta kojeg je EU spremna financirati, zapravo krije izgradnja ‘spalionice europskog komunalnog otpada’, iako je te tvrdnje odbacio direktor HEP OIE-a Goran Slipac ističući kako su potpuno besmislene.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ) i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Krešo Hubak nisu komentirali odluku Gradskog vijeća, iako je poznato da oni podupiru projekt bioelektrane. Oporba je bila riječitija, pa su predsjednica goričkog SDP-a Vesna Fabijančić-Križanić i predsjednik goričkog HNS-a Goran Beus Richembergh predložili da se postrojenje gradi na drugoj lokaciji, konkretno u poslovnoj zoni Kušanec zapad, i to bitno manje veličine i na drugi energent.

Jeftinije grijanje samo za grad, ne i za okolna sela

Zanimljivo je i kako su vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću digli ruke protiv izgradnje bioelektrane, iako gradonačelnik koji dolazi iz redova njihove stranke podupire njenu izgradnju, ističući kako će ona smanjiti troškove električne i toplinske energije.

Dobro je znati i da bi se energijom iz bioelektrane opskrbljivala cijela Velika Gorica, osim okolnih sela i općina, čiji su se mještani i pobunili. Glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac izjavila je za list kako je projekt u procesu procjene studije utjecaja na okoliš te da HEP-OIE neće poduzimati nikakve korake, dok mjerodavno ministarstvo ne ocijeni studiju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr