Promet prljavog novca

VEĆINA NAS IH NIKAD NIJE DRŽALA U RUCI: Povlače se ‘Bin Ladenove’ novčanice!

Europska središnja banka (ECB) odlučila je u srijedu do kraja 2018. obustaviti puštanje u promet novčanica od 500 eura, kojima se najčešće koriste kriminalci.

Vijeće guvernera monetarne institucije odlučilo je prekinuti proizvodnju novčanica od 500 eura, a distribucija preostalih zaliha će biti prekinuta do kraja 2018., obznanila je Europska središnja banka.

Novčanica koju su nazvali “Bin Laden” predstavlja svega 3 posto od broja novčanica eura koje su u prometu, ali 28 posto njihove kumulirane vrijednosti, ili 300 milijardi eura prema statistikama ECB-a. Ukupno oko 600 milijuna novčanica tog tipa bilo je u prometu u ožujku ove godine.

Svi znaju kako izgleda, a nitko je nije vidio

Odluka je donesena u trenutku kada je Europska unija odlučila pojačati svoju borbu protiv financiranja terorizma, pod pritiskom posebice Francuske.

Ljubičasta novčanica je jedna od najvrjednijih u svijetu, zbog čega je od samog uvođenja optuživana da olakšava diskretno prenošenje ogromnih iznosa i promet prljavog novca, odnosno posao kriminalcima i teroristima. Tako je i dobila ime “Bin Laden”, jer osim što je omiljena među teroristima, kruži i šala kako svi znaju kako izgleda, ali je nitko nije uživo vidio.

Programiranom smrću novčanice od 500 eura Njemačka i Austrija su nezadovoljne i strahuju da bi ta odluka mogla biti prva etapa prema potpunom nestanku fizičkog novca.

VIDEO: Kako će izgledati nova novčanica od 10 eura?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr