Stopa inflacije najviša u tri godine

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine. U prvom redu, na rast cijena utjecalo je poskupljenje struje i plina u svibnju, te povećanje stope PDV-a u ožujku.

U osvrtu na podatke Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio da je stopa inflacije 3,9 posto, analitičari Raiffeisenbank Austria navode da su najviše porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto.

Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene ugostiteljskih usluga porasle za 0,2 posto.

Pale cijene u prometu

S druge strane, u svibnju su u odnosu na travanj 1,2 posto pale cijene u prometu. Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku ostale nepromijenjene u odnosu na travanj.

Najveći pad, 5,7 posto, na godišnjoj su razini zabilježile cijene u segmentu komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće u prosjeku pale za 4 posto.

Za cijelu godinu analitičari očekuju prosječnu godišnju stopu inflacije od oko 3 posto.

Neizvjesnost oko cijena goriva

“Povećanje stope PDV-a te poskupljenje električne energije i plina bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Cijene tekućih goriva na domaćem tržištu pod utjecajem su kretanja cijena sirove nafte na inozemnim tržištima. S obzirom da od kraja travnja cijene sirove nafte na svjetskim tržištima bilježe pad uslijed smirivanja špekulacija te izostanka snažnijeg oporavka svjetskog gospodarstva, očekujemo da će njihov utjecaj na rast potrošačkih cijena u nastavku godine blago oslabiti. Ipak, ne treba isključiti mogućnost narušavanja stabilnosti na Bliskom istoku, što bi ponovno pogurnulo cijene nafte prema višim razinama i posljedično utjecalo na rast cijena u Hrvatskoj.

S druge strane, na domaćem tržištu pritisci na strani potražnje izostaju. Iako je u prvih pet mjeseci prosječan rast potrošačkih cijena iznosio 2,2 posto za cijelu godinu očekujemo prosječnu godišnju stopu inflacije oko 3 posto”, navode u najnovijoj analizi analitičari Raiffeisenbank Austria.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr