Što će nam u EU biti jeftinije, a što skuplje?

Cijene hrane, pića, odjeće i obuće u Hrvatskoj su već sada usporedive s onima u EU, pa stručnjaci ocjenjuju da punopravnim članstvom one neće znatnije rasti. Ipak, Hrvate čeka udar na džep, jer će skočiti cijene nekih drugih proizvoda i usluga.

Skuplji kruh, mlijeko, lijekovi, energenti, cigarete, obrazovanje…, jeftinija bijela tehnika, rabljeni i novi automobili, prije svega iz izvaneuropskih zemalja, koje smo dosad uvozili preko EU, samo su neke od “blagodati” koje nas očekuju punopravnim članstvom u Uniji.

A to će, sudeći prema nedavnim poskupljenjima mliječnih proizvoda, slastica, deterdženata, higijenskih potrepština i kozmetike, nakon kojih će nas “uveseliti” i više stope PDV-a od 25 posto, biti čak treći val poskupljenja.

Udar na cijene dolazi od najavljenog rasta PDV-a, a na to nas nije tjerala Europa i nije posljedica ulaska u EU.”Udar na cijene dolazi od najavljenog rasta PDV-a, a na to nas nije tjerala Europa i nije posljedica ulaska u EU”, kaže za Večernji list Danijel Nestić s Ekonomskog instituta, koji, kad je riječ o ulasku Hrvatske u EU, objašnjava kako su cijene hrane, pića, odjeće i obuće već sad usporedive s onima u zemljama EU, te se neće dogoditi veliki cjenovni udar.

Nedavna analiza Eurostata pokazala je da su cijene odjeće i kućanskih aparata u Hrvatskoj veće nego u EU za 4 posto. Obuća je pak jeftinija 28 posto, hrana i bezalkoholna pića za 8 posto, a alkohol i duhanski proizvodi za 18 posto.

“Jedini su pravi izvor rasta cijena porezne korekcije, sve ostalo se da ‘ispeglati'”, kaže Nestić. Tako se i očekivano povećanje trošarine na naftu, tvrdi, može “ispeglati” smanjenjem naknade za ceste koja je uračunata u cijenu goriva.

Očekivanja su da bi inflacija u Hrvatskoj u prvoj godini članstva mogla biti 1,4 posto viša od prosjeka EU, što nije velika razlika. Bit će u prvom redu posljedica usklađivanja sustava PDV-a te sustava trošarina.

Najviše će rasti cijene usluga

Zdeslav Šantić

, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, kaže da će cijene usluga zabilježiti najsnažniji rast, dok će pritisci na rast cijena biti najizraženiji u segmentima u kojima su zasad cijene administrativno ustanovljene ispod tržišno opravdanih razina, primjerice električne energije i plina.

Tko je htio kupiti nekretninu u Hrvatskoj, kupio ju je prije pet godina.Iz Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore kažu da će uz uvođenje oporezivanja energenata (prirodni plin, električna energija, ugljen i koks) biti nužno i uvođenje trošarina na cigarete.

Što se tiče cijena nekretnina, stručnjaci smatraju da one neće porasti ulaskom Hrvatske u EU.

“U inozemstvu je velika kriza, interes za nekretnine bi mogao porasti za dvije do tri godine. Tko je htio kupiti nekretninu u Hrvatskoj, kupio ju je prije pet godina, računajući na naš ulazak u Europsku uniju”, kaže Boro Vujović, direktor i vlasnik agencije Opereta.

specijal-201012070191004-PDV

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr