Štediše u Hrvatskoj mogu mirno spavati

“Pad kreditnog rejtinga talijanskih banaka, među kojima su i dvije koje djeluju u Hrvatskoj, ne treba zabrinjavati njihove štediše i oni mogu mirno spavati”, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić.

“Sustav je stabilan, a kredibilnost banaka se prije svega odnosi na kreditiranje i ulaganje, a štediše su apsolutne sigurne”, komentirao je ministar Slavko Linić odluku američke rejtinške agencije Moody’s, koja je snizila rejting za 26 talijanskih banaka, među kojima i dvije banke koje djeluju i u Hrvatskoj, Intesa San Paolo i Unicredit.

Umirujuću poruku poslao je i zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić.

Vujčić: Banke u Hrvatskoj imaju dobar rejting

“Pad rejtinga talijanskih banaka odražava nekoliko stvari, jedna je pogoršanje kvalitete aktive, druga je okruženje koje je sve lošije u eurozoni, treće su uvjeti financiranja na tržištima, ali to nije nešto što bi trebalo zabrinjavati hrvatske štediše pogotovo što te banke, bar one koje su prisutne u Hrvatskoj, i dalje imaju dovoljno dobar rejting”, rekao je Vujčić a prenos HTV.

Linić i Vujčić sudjelovali su u Bruxellesu na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije. Na sastanku se razgovaralo i o pretpristupnim ekonomskim programima (PEP) Hrvatske, kao pristupajuće zemlje, te zemalja kandidata.

Izlazak Grčke iz eurozone ne bi ostavio posljedice na Hrvatsku

Linić je poručio da eventualni izlazak Grčke iz eurozone ne bi ostavio nikakvih posljedica na položaj Hrvatske, te da ne očekuje lančanu reakciju i širenje krize na druge članice eurozone u slučaju izlaska Grčke.

Vujčić je najave o mogućem istupanju Grčke iz eurozone nazvao spekulacijama, koje su sada nešto pojačane zbog vrlo komplicirane unutranjopolitičke situacije u toj zemlji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr