Soros: Imate samo tri mjeseca za spas eurozone!

‘Nakon isteka roka od tri mjeseca, tržišta će nastaviti tražiti više, ali vlade neće moći odgovoriti na te zahtjeve’, rekao je milijarder rekao je George Soros te je tako ujedno najavio mogući kraj eurozone.

”Europska unija je poput mjehura, ali ne financijskog već političkog”, poručio je na Festivalu ekonomije u Trentu George Soros i dodao da bi taj bi mjehur mogao eksplodirati kao posljedica krize u eurozoni.

”Očito je kako je glavni izvor problema činjenica da su članice eurozone predale ECB-u prava na dogovorni novac. Nisu shvatili što to znači, a nisu niti europske vlasti. Kada su se odrekle kontrole nad vlastitom valutom, zemlje eurozone stvorile su ključan uvjet za krizu u kojoj se nalaze danas. Čitava eurozona sada mora uložiti znatna sredstva u očuvanje i stabilizaciju bankovnog sustava”, istaknuo je.

Soros tvrdi kako eurozona treba Europsku shemu za osiguranje depozita, kao i direktno financiranje od strane ESM-a za banke. Vjeruje kako će Njemačka na kraju ipak učiniti sve da sačuva eurozonu i to zbog rizika od ogromnih gubitaka koje bi imale njemačke banke u slučaju njezine propasti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr