Šokantni podaci: Evo koliko Zagrepčana živi bez struje, vode i plina

Nezaposlenost, recesija i sve skuplji život brojne su Zagrepčane doveli na rub egzistencije. U situaciji u kojoj ne mogu platiti ni osnovne komunalije, našlo se više od 24 tisuće stanovnika naše metropole (broj stanovnika manjeg grada).

Zbog neplaćanja računa, od početka 2013. godine bez električne energije ostala su 23.982 potrošača, bez plina 350, a bez vode 225 korisnika.

”Ako potrošači u roku ne podmire svoje obveze, šaljemo im opomene, a od početka ove godine poslali smo ih 45 tisuća. Onima koji ni tada ne plate račune isključujemo plin”, kazao je Davor Šestan iz Gradske plinare za Večernji list.

Dodao je da većina potrošača nakon toga podmiri dugove, ali da je ipak provedeno i 2.500 ovrha.

Opomene pred isključenje poslao je i Vodovod na adrese 3.711 građana. Još 73.750 opomena poslali su pred ovrhu, a 30 tisuća građana ubrzo je račune i platilo.

Građani najviše duguju HEP-u

Stanovnici Zagreba najviše duguju HEP-u. Osim 23.982 isključenja električne energije zbog neplaćanja računa, u HEP-u imaju i 5.400 dugotrajnih dužnika. Takvi stanovi i poslovni prostori, prema informacija iz HEP-a, ipak se ne koriste za život ili za poslovne aktivnosti.

”Ove godine poslali smo 166.460 opomena te pokrenuli 1.123 tužbe”, istaknula je Lidija Džaja Moharić iz HEP-a.

Osim neplaćanja računa koje davatelji usluga građanima mogu uskratiti zbog neplaćanja, velik je broj i građana koji duguju uplatu računa za Čistoću, komunalnu naknadu, spomeničku rentu te pričuvu za održavanje zgrada. Prema informacija iz GSKG-a, koji upravlja većinom zgrada, prošli mjesec poslali su 33 tisuće opomena za neplaćene račune za 2012. godinu.

Bez obzira na potrošnju, Zagrepčani godišnje plaćaju 745 kuna fiksne naknade, to nije u skladu sa zakonom

Sve većem broju Zagrepčana koji ne mogu platiti račune u korist ne idu ni prošlogodišnje odluke o plaćanju fiksnog dijela računa za plin i vodu. Tako Zagrepčani godišnje, bez obzira na potrošnju, izdvajaju 745 kuna na fiksne naknade za struju, vodu i plin. Iz Udruge za zaštitu potrošača rekli su da je to u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača.

”Borimo se protiv naplate fiksnog dijela, spremamo dokumentaciju i uskoro ćemo je poslati na Ustavni sud, pa očekujemo poništenje tog nameta”, istaknuo je Igor Vujević, tajnik Udruge.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr