Više od 80 posto odlučilo se za ovu varijantu: ‘Bolje i takav posao nego nikakav’

Potraga za sezonskim poslovima već je započela, a gdje ga građani traže otkrio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 500 ispitanika.

Najviše ispitanika (44 posto) sezonski će posao tražiti u Hrvatskoj, a najprivlačnija im je primorska Hrvatska (37 posto), i to Istarska županija.

”Bolje i sezonski posao nego nikakav, ali i tu treba naći poslodavca koji nudi smještaj, hranu i plaću, normalne uvjete rada i korektne međuljudske odnose”, kaže jedan od ispitanika, dok se drugi nada da će se tijekom sezone ”možda uspjeti i okupati”.

Posao na području kontinentalne Hrvatske tražit će 7 posto ispitanika, i to na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

Traže i u inozemstvu

Sezonski posao u inozemstvu planira potražiti 37 posto ispitanika. Od poželjnih destinacija navode Kanadu, Njemačku, Norvešku, Austriju i Dubai.

Neki od ovih ispitanika navode da se ”sezonski posao daleko bolje plaća u inozemstvu” te da stranci ”više cijene običnog radnika”.

Samo 19 posto ispitanika reklo je da neće tražiti sezonski posao. Riječ je o ispitanicima koji se ne žele zadovoljiti povremenim, već traže stalni posao.

”Treba mi posao za duži vremenski period tako da mogu nešto ‘učiniti’ sa svojim životom”, kaže jedan od ispitanika i nastavlja:

”Sezonski posao je za studente koji si žele zaraditi nešto novca do sljedeće školske godine. Mi odrasle osobe koje smo već diplomirale želimo raditi cijelu godinu i živjeti od tog svog rada.”

Više oglasa za sezonski posao nego prošle godine

Interes tražitelja posla za sezonskim poslovima je očekivan, stoga i ove godine portal MojPosao tradicionalno provodi akciju ”Poslovi u turizmu”, čiji je cilj povećanje mobilnosti na tržištu rada, posebno u ljetnim mjesecima. Akcija za poslodavce omogućava niz pogodnosti koje štede vrijeme i povećavaju efikasnost pri odabiru novih zaposlenika.

Najtraženija zanimanja

Od siječnja do danas, na portalu je objavljeno 636 oglasa u kategoriji ”Turizam i ugostiteljstvo”, što je 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Do sada su najtraženiji konobari/barmeni, kuhari, recepcionsti, pomoćni radnici i turistički djelatnici.

Gledano prema lokaciji rada, najviše je oglasa objavljeno za Zagreb i zagrebačku županiju (20%), zatim za Splitsko-dalmatinsku (13%) te za Primorsko-goransku (12%) i Istarsku županiju (12%).

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr