PODUZETNIČKA IDEJA

PRVI PRASEĆI BUTIK U HRVATSKOJ: Da ga nije otvorio, mladi stočar iz Slavonije već bi odselio

U Vinkovcima je nedavno otvoren Praseći butik, prvi takav u tom gradu i u Slavoniji, ali i u Hrvatskoj.

Agroklub piše kako je Praseći butik otvorio Alen Barić, 32-godišnji stočar iz Ivankova, koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i ovaca. U Prasećem butiku prodaje pečenu prasetinu izrezanu na kocke ili u drugim oblicima.

Nitko se toga još nije sjetio

Barićeva poduzetnička ideja naizgled zvuči neobično, a mnogi se pitaju kako se već ranije nikto nije toga dosjetio.

“Preko društvenih mreža, ali i drugim putevima pustio sam u javnost ideju o prasećem butiku i dobio povratnu informaciju koja mi je govorila da ljudi žele takvu trgovinu i da je to nešto što na tržištu nedostaje. Na ideju sam došao kada sam primijetio da nigdje ne možeš kupiti kilogram pečene prasetine već moraš kupiti nekoliko kilograma i ispeći je. Prije nekoliko dana smo otvorili Praseći butik i za sada sam zadovoljan zanimanjem”, kazao je Barić za Agroklub.

Ako mu posao bude dobro išao Barić planira otvoriti sličan ‘butik’ i u Osijeku, a potom i drugdje.

Kupcima nudi toplu i hladnu pečenu prasetinu narezanu na kocke po cijeni od 70 kuna po kilogramu, iz salamure ili dimljenu po 80 kuna, rolovanu po 100, kilogram krumpira pečenog ispod saća po 10 kuna, a ako pečnapraseća glava može se dobiti za 35 kuna. Sve je to, kaže, ispečeno na njegovom imanju u Ivankovu u krušnoj peći i na ražnju.

ZNATE LI ŠTO JEDETE? Hrvatska je postala poljska ‘kanta za otpatke’, a ponekad se i otvoreno krši zakon

Od malena želio uzgajati svinje

Ljubav prema svinjogojstvu naslijedio je od oca i djeda, a čim je postao punoljetan registrirao je svoje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Na 5o hektara zemlje, dijelom svoje, a dijelom u najmu, proizvodi hranu za svoju stoku – 150 ovaca, 200 krmača te po 500 tovljenika u turnusu. Godišnje proizvede i othrani 2.500 prasaca.

Iako njegova poslovna priča zvuči dobro, poput većine poljoprivrednika uglavnom se suočava s problemima.

“Svinjetinu, prasetinu i janjetinu prodajemo jednom velikom trgovačkom lancu i lokalnim mesnicama, ali cijena nije ni malo stimulativna jer jedva da pokrivamo troškove i o nekakvoj zaradi nema ni govora”, kaže dodajući da je cijena prasetine od 10 do 12 kuna po kilogramu te da se od svinjogojstva jedino može preživljavati.

USPJEH MATURANTA: Slavonac iz školskih klupa krenuo u biznis i zapošljavanje

“Ništa od zarade. Radimo za kikiriki”

“Kada bi otkupna cijena bila barem 15 kuna, pokrili bi troškove, a ostalo bi i malo zarade. Danas radimo za kikiriki. Mislim da bi se u našem poljoprivrednom sustavu nešto moralo promijeniti kako bi zakoni i porezni sustav bio, da tako kažem, više na ruku nas poljoprivrednih proizvođača, a ne da nas svi gule”, kazao je Barić za Agroklub.

Na administrativne prepreke naišao je i prilikom otvaranja Prasećeg butika, Slali su ga, kaže, od ureda do ureda radi dobivanja dozvola, pa je na to besmisleno šetanje izgubio puno dana, a planirano otvorenje je kasnilo.

ZALOŽILI NEKRETNINE RODITELJA, PODIGLI KREDIT I KRENULI: Slavonci riskirali na početku, danas rade punom parom i izvoze u Švedsku

Ako mu ne bude išlo, odselit će u Njemačku

Ako mu posao s prasećim buticima ne uspije, planira otići iz Hrvatske.

“Na rubu sam živaca zbog ovakvog odnosa države prema nama poljoprivrednicima, Recimo inspekcije – mislio sam da oni nama pomažu da sve radimo po zakonu, ali oni nam nisu prijatelji, već samo gledaju kako će nešto pronaći i kazniti nas. Trebalo bi više razumijevanja za nas i naše muke. Ako nova vlada nešto ne promijeni nabolje u narednih godinu dana, dižem ruke od svega i odlazim. Prijatelj me zove da dođem u Njemačku gdje bih i dalje radio u svinjogojstvu, ali ne za kikiriki kao kod nas, i to u jednoj sređenoj državi”, zaključuje vlasnik prvog Prasećeg butika.

SLAVONCI ŽELJNI RADA I DALJE HRLE VAN: Mučio se mučio i prelomio – izlaz je Austrija

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr