RADIT ĆE ZA IZVOZ

PRETEKLI IBM I OTVORILI CENTAR U KARLOVCU: Indijski softverski div spasio radna mjesta zaposlenika Alstoma

Indijski Infosys u Karlovcu je otvorio svoj centar za srednju Europu i njime spasio inženjere Alstoma od otkaza. Planira i nova zapošljavanja, a usmjeren je na energetiku, auto i svemirsku industriju.

Infosys, druga najveća indijska IT kompanija, čije je ime tijekom posljednjih dvadesetak godina postalo sinonim za softverski outsourcing i tamošnju IT industriju, pretekla je IBM i u Hrvatskoj otvorila svoj centar za srednju Europu. Prema izvorima Poslovnog dnevnika, Infosys u Karlovcu već sada zapošljava 86 radnika, a plan je taj broj povećati do 200.

Poslovnu priliku za Infosys u Hrvatskoj je stvorio briselski regulator tržišnog natjecanja tražeći da američki GE prilikom preuzimanja francuskog Alstoma dio poslovanja proda europskom igraču. Tu se pojavila talijanska Ansaldo Energija, međutim njoj nisu bile zanimljive operacije na istoku a i neki drugi poslovi su stali pa je najavljeno kako bi 230 ljudi iz Alstoma moglo završiti na ulici, a među njima su mahom inženjeri.

IBM DOLAZI U HRVATSKU I ZAPOŠLJAVA 500 LJUDI! Orešković: ‘Ovo pokazuje da možemo konkurirati u svijetu’

Rasplet događaja

Rasplet događaja uslijedio je kada je Infosys u četvrtak objavio da širi biznis na Hravstku. Naveli su kako su otvorili centar za razvoj i podršku svojim korisnicima u Karlovcu te još jedan u Moskvi. Naveli su i da će se novi centri razvijati u smjeru centara kompetencija za energetiku, avio i svemirsku industriju te industriju automobila. Za oba centra se ističe da su locirana u bazenima gdje se nalaze vrsni stručnjaci. Kako bi zaokružili priču, Indijci su u priopćenju naglasili da će im za početak glavni partner u poslu na ovom području biti upravo talijanska Ansaldo Energija.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Dragutin Vuljanić kaže da je Infosys ovim potezom spasio odjel za istraživanje i razvoj bivšeg Alstoma te visokostručnim zaposlenicima, kojima je prijetio otkaz, u skladu sa zakonom osigurao iste plaće i prava kakva su imali kod bivšeg poslodavca. Indijci su zbog toga već otvorili tvrtku Infosys Limited sa sjedištem u Karlovcu. Vuljanović navodi da je Infosys trenutačno preuzeo mahom inženjere strojarstva i da sve upućuje da mu je plan raditi za izvoz.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr