OD NOVE GODINE

POSKUPLJUJE ELEKTRIČNA ENERGIJA: Računi će biti veći za 50-ak kuna, a neke će ‘strujni udar’ jače pogoditi

Zbog povećanja iznosa naknade za obnovljive izvore energije, s prvim danom sljedeće godine računi za električnu energiju bit će veći za sve potrošače u Hrvatskoj bez obzira na to kod kojeg su opskrbljivača.

N1 piše kako će se od 1. siječnja sljedeće godine za tri i pol puta povećati naknada za obnovljive izvore energije kojom se puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomase, sunca ili vode.

BUDUĆNOST SU OBNOVLJIVI IZVORI: Nafta će biti gotovo besplatna

Znatno poskupljenje naknade

Ta je naknada u protekle tri godine s uračunatim PDV-om iznosila 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu. No, prema prijedlogu Ministarstva gospodarstva, koji će Vlada vjerojatno usvojiti do 1. listopada, taj bi iznos trebao biti povećan na 12 lipa u 2017. godini, zatim na 14 lipa u 2018. dok bi 2019. godine narastao do 15 lipa po kilovatsatu.

Time bi prosječno kućanstvo koje sada plaća spomenutu naknadu u iznosu od 105 kuna godišnje (ili 9 kuna mjesečno) 2019. godine istu plaćalo 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

S OBZIROM NA KUPOVNU MOĆ: Hrvati plaćaju struju i plin skuplje nego Nizozemci

Najdrastičnije u Primorju i Dalmaciji

Kućanstva u Primorju i Dalmaciji, čija godišnja potrošnja doseže i 7000 kWh imat će znatno veće račune pa će samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati više od 1300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno. Na razini države, računi za struju bit će u prosjeku veći za pedesetak kuna po kućanstvu.

Usto postoji velika mogućnost da se na teret građana prebaci i trošak vaučera za socijalno najjugroženije.

OLAKŠANJE ZA 70.000 KUĆANSTAVA: Sutra stižu rješenja za vaučere za struju

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr