Porezna vreba: Tražite račun u trgovini!

Ako ste jedan od onih kupaca koji svoje račune nakon kupovine ostave na blagajni, čuvajte se, porezna inspekcija mogla bi vas dočekati na izlasku iz dućana. ‘Tražite račun!’, savjetuje ministar financija Slavko Linić.

Kazna za one koji odbiju pokazati račun ili ga nemaju je 50 kuna. “Ovo je način da se uvede disciplina, kako kod gospodarstvenika, tako i kod i samih kupaca”, rekao je ministar financija Slavko Linić.

‘Jednostavno će to postati navika. Nekad se išlo i sa stimulacijom nagrađivanja svih onih koji su tražili račun, ali račun će zaista biti nešto što će svaki potrošač morati uzeti sa sobom. Pogotovo već od 1. 7., kad ćemo, nadam se, ići sa Zakonom o fiskalnim blagajnama, tada će račun itekako biti obavezan”, rekao je Linić, čiji je savjet kupcima: “Tražite račun.”

Cilj: Punjenje proračuna i lojalna utakmica

“Na neki način pokušavamo poslati poruku da je osnova punjenje proračuna. Ali budemo iskreni, osnova je i lojalna utakmica i konkurencija. Prema tome, ako je zaista dovoljno discipline, onda moramo shvatiti da su svi gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici u jednakom odnosu, nema povlaštenih, koji, eto, ne plaćajući poreze i ne izdajući račune, mogu na neki način ići i s nižim cijenama”, pojasnio je ministar.

Podsjetimo i kako su vam se porezni inspektori obvezni predstaviti službenom iskaznicom ili značkom, a ovlašteni su zahtijevati i pomoć službenika policijske uprave. Međutim, od vas ne mogu tražiti i osobnu iskaznicu jer nemaju ovlasti za legitimiranje.

Inspektori upozoravaju kupce da račune moraju imati do kućnog praga, iako ih oni od njih smiju zatražiti samo na izlasku iz trgovine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr