Mislili ste da je najgore iza nas? Pa i nije baš

Premda se europski čelnici često vole hvaliti kako je najgori dio financijske krize prošao i da je zajednička valuta spašena, njemački tjednik Der Spiegel upozorava da problemi nisu ni izbliza riješeni.

Naime, ugledni njemački list tvrdi da Italija i Španjolska ponovno predstavljaju prijetnju najavljenom oporavku. U Španjolskoj je prije nekoliko dana propala golema i dugovima preopterećena nekretninska kompanija Reyal Urbis. Banke su izgubile strpljenje te su je natjerale da proglasi bankrot, a s obzirom da se tijekom nekoliko godina nataložilo više od 3,5 milijardi eura duga, ispada da je riječ o drugom najvećem bankrotu u španjolskoj povijesti.

Problem je što su među Reyalovim vjerovnicima i njemačke banke, koje će teško naplatiti sav dug, a u samoj Španjolskoj vjerovnici su redom bankarske kuće koje su i same u dugovima, a neke od njih je morala spašavati i država, prenosi Dnevnik.hr. Treba još napomenuti i da je stopa nezaposlenosti u Španjolskoj dosegnula rekordnih 26 posto, BDP je u posljednjem kvartalu 2012. godine pao više no što se očekivalo, a premijer Mariano Rajoy uvalio se u nekoliko korupcijskih skandala.

Ako pobijedi Berlusconi…

No, njemački Spiegel kao još veći razlog za zabrinutost ističe Italiju, odnosno mogućnost da se na vlast vrati Silvio Berlusconi. Najveća talijanska investicijska banka Mediobanca prije nekoliko je dana priopćila kako bi Berlusconijeva pobjeda uzrokovala šok na tržištu, a viđeniji članovi CDU-a, stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, sasvim otvoreno govore da bi njegov povratak ugrozio reforme pokrenute u mandatu tehnokratske vlade Marija Montija.

Izbori u Italiji se održavaju sljedeću nedjelju i ponedjeljak, a objavljivanje rezultata predizbornih anketa zabranjeno je posljednja dva tjedna kampanje. Posljednji podaci govore da je razlika između Berlusconija i bloka stranaka lijevog centra tek 3,5 posto u korist ljevice.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr