‘Počeo sam kao perač suđa, a sad sam osiguran za život’

‘Nisam se proslavio na uvodnom razgovoru, no znanjem engleskog i komunikativnošću toliko sam odskakao na brodu da su me brzo promaknuli. Sada sam na visokoj poziciji u administraciji, zarađujem odlično’, kaže jedan od brojnih koji su još prije sedam godina pohrlili raditi na brod.

Zbog krize, dugova u bankama, ali i velike nezaposlenosti hrvatski građani sve češće sanjaju o dobro plaćenom poslu na kruzerima. Tako je danas znatno više onih koji se javljaju za takav posao no što ih je bilo prije pet godina. Potvrđuju to i u jedine dvije agencije koje se bave posredovanjem u zapošljavanju na kruzerima u Hrvatskoj, A priori u Lovranu i Uspinjači iz Zagreba.

Početnička plaća od 6.000 kuna

“Početnička plaća je oko 6.000 kuna, no kasnije se napreduje te se može zaraditi znatno više. Uz to idu besplatni smještaj, hrana i bezalkoholno piće, bez uobičajenih životnih troškova za režije”, kaže vlasnica agencije A priori Suzana Viškić-Žagar. No, upozorava da prijavljeni sami plaćaju trošak putovanja do mjesta ukrcaja što, ako je SAD u pitanju, s vizom iznosi i do 3.500 kuna.

“Zahvaljujući potvrdi o stalnim prihodima, uspio sam već nakon prvoga šestomjesečnog ugovora podići kredit i kupiti stan koji se sam otplaćuje jer ga iznajmljujem. Ja na kruzeru dalje ‘bildam’ svoj račun u banci, a kad dođem na odmor u Hrvatsku, spavat ću kod roditelja”, kaže jedan “kruzeraš”. Njegov kolega na brodu radi već sedam godina. Počeo je kao sudopera.

Od sudopere do visoke pozicije

“Nisam se proslavio na uvodnom razgovoru, no znanjem engleskog i komunikativnošću toliko sam odskakao na brodu da su me brzo promaknuli. Sada sam na visokoj poziciji u administraciji, zarađujem odlično, i kad se vratim kući, osiguran sam za cijeli život”, kazao je on za Slobodnu Dalmaciju.

Brodovi zapošljavaju animatore, zdravstvene djelatnike i fitness trenere, prodavače…, al’ najtraženije je hotelsko i ugostiteljsko osoblje. Na prvi ugovor brodske kompanije najradije zapošljavaju mlade u dobi od 21 do 29 godina, s barem dvije godine iskustva na sličnim poslovima.

“Ukrcavamo isključivo hotelsko osoblje, a sve bi više ljudi išlo raditi na brod, pa je trenutačno omjer zahtjeva i ukrcaja oko deset prema jedan, no od onih koji prođu selekciju zaposli se svaki drugi”, pojasnio je Siniša Golac, direktor agencije Uspinjača.

specijal-201012070191004-nezaposlenost

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr