Tečaj eura klizi prema 7,6 kuna, rastu rate kredita

Već danima je domaća valuta u blagom silaznom trendu u odnosu na euro, pa se tečaj približava psihološkoj granici od 7,60 kuna za euro. Slabija kuna za dužnike koji imaju kredite vezane uz valutnu klauzulu u eurima znači veće rate.

Rast optimizma ulagača oko pozicije eura potaknuo je jačanje zajedničke valute eurozone prema dolaru, pa je trgovanje krajem prošlog tjedna zaključeno na 1,346 dolara za euro, 1 posto više nego tjedan ranije. Tečaj eura prema franku mirovao je na 1,247 franaka za euro, navodi se u najnovijoj analizi PBZ-a.

U prošlom tjednu kuna je lagano otklizala prema euru, pa se krajem tjedna srednji tečaj kretao oko 7,579 kuna za euro, što je za 0,2 posto više nego tjedan ranije.

Prema franku je kuna također oslabila, za 0,9 posto na tjednoj razini te je u petak tečaj iznosio 6,114 kuna za franak, dok je prema dolaru blago ojačala pa se srednji tečaj u petak spustio na 5,649 kuna za dolar.

Moguća nova intervencija HNB-a

Pritisak na rast tečaja je i nadalje prisutan pa bi u tekućem tjednu korporativna potražnja mogla pogurati tečaj prema razini 7,6 kuna, a u slučaju jačeg pomaka analitičari ne isključuju mogućnost nove intervencije Hrvatske narodne banke.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr