‘Nomadski broj’ reže račune za mobitel

Za nekoliko godina računi za telekomunikacijske usluge postat će paušalna stavka u budžetima zahvaljujući pametnim telefonima i internetu. Telekom operateri morat će dodatnu zaradu osmisliti u novim inovativnim servisima.

Naime, jedan domaći operater uskoro će, točnije sredinom mjeseca, javnosti ponuditi uslugu koja će korisnicima omogućiti putem pametnog mobitela ili playera i interneta međunarodne pozive po cijeni lokalnih. Kad korisnik bude u inozemstvu, ako ga netko nazove, moći će se javiti jer ga to neće koštati ništa.

Riječ je zapravo o novom terminu u telekom evoluciji – nomadskom broju, koji će biti vezan za uređaj, a ne za SIM karticu, piše Novi list. To u pravilu znači da će korisnik koristiti samo internet za telefonske pozive, što će stvoriti velike probleme operaterima jer će izgubiti veliki novac na međunarodnim pozivima iz domicilne zemlje i još veći kada se radi o roamingu.

Zbog svega toga neki su mobilni operateri najavili da će onemogućiti takve VoIP razgovore putem vlastite mobilne internet 3G odnosno 4G mreže. No, čak i moguća ograničenja samo će smanjiti komoditet internet telefoniranja, jer je svakim danom sve više besplatnih Wi-fi zona i danas ih ima svaki kafić, hotel, pa i šira gradska područja. Jednostavno, mobilni operateri mogu ograničenjem samo privremeno zakomplicirati situaciju, ali ne mogu zaustaviti komunikaciju putem interneta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr