Najbolje i najgore plaćeni poslovi u Hrvatskoj

Prosječna plaća u Hrvatskoj trenutno iznosi 5.788 kuna. Analiza plaća po djelatnostima i zanimanjima pokazuje kolika su odstupanja. Na primjer, krojači imaju tek pola prosječne plaće, ali zato ima i zanimanja koja su uistinu sjajno plaćena.

Prosječna plaća u Hrvatskoj u 2012. niža je dva posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 5.788 kuna. Pokazuje to analiza napravljena uz pomoć aplikacije MojaPlaca.hr, prema kojoj su, prema djelatnostima, najbolje plaćeni radnici oni zaposleni u leasing tvrtkama i farmaciji. Njihove plaće od prosjeka su veće za čak 29, odnosno 28 posto.

Posao iz snova – interni revizor

Razloga za zadovoljstvo imaju i zaposlenici u telekomunikacijama, koji imaju 27 posto veće plaće od prosječnih, te oni u informacijskim tehnologijama, koji prosječno zarađuju 24 posto više. Oni koji se s druge strane mogu požaliti na svoje plaće, jer su najniže, radnici su u djelatnosti ugostiteljstva, obradi drveta i uslužnim djelatnostima.

Kada je o zanimanjima riječ, najplaćenije je radno mjesto internog revizora. Njih plaćaju čak 70 posto više od prosjeka. Nije loše ni liječnicima, čija je plaća od prosjeka veća 61 posto, te savjetnicima u IT-u, koji zarađuju 60 posto više od prosjeka. Najlošije su plaćeni krojači (50 posto manje) te zaštitari (43 posto manje).

Vukovarcima najmanje

Kada se gledaju županije, najniže plaće su u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj i u Virovitičko-podravskoj.

Uzme li se pak u obzir vlasnička struktura neke tvrtke, onda se slobodno može reći da su plaće u privatnim tvrtkama s pretežno stranim vlasništvom od prosjeka veće za 12 posto, dok su one u privatnom vlasništvu koje “drže” domaći vlasnici niže od prosjeka za 8 posto. Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama, i to 11 posto manje u odnosu na prosjek.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr