‘Stradale’ 233 tvrtke koje su pokušale preveslati Linića

Za one koji su pomislili da ima bijega od Linićevog treniranja porezne strogoće, stigle su loše vijesti. U Poreznoj upravi dobro su se pripremili za kontrolu onih koji duguju za doprinose i sve je izvjesnije da više nema rupa kroz koje bi se neuredni platiše mogli provući.

Pripremajući se za kontrolu isplate doprinosa, Porezna je uprava u svojim evidencijama otkrila oko 45 tisuća poslovnih subjekata s približno dvjesto tisuća zaposlenih koji nisu plaćali socijalne doprinose ili nisu dostavili urednu evidenciju o uplatama.

Do 22. svibnja 15.983 dužnika sredila su papirologiju, platila dug ili će ga tri godine plaćati na rate, ali većina još nije poduzela ništa, pa je velika vjerojatnost da nikad i neće jer nemaju odakle. Od preostalih 30-ak tisuća dužnika s liste, samo su 1.044 pokušala isplatiti plaću računajući da će se provući neovisno o dugu za doprinose, ali su ih bankari zaustavili i uputili na porezne vlasti da se dogovore o daljnjim akcijama.

Vladino discipliniranje dužnika trebalo bi otkriti i stvaran broj zaposlenih koji rade, a ne primaju plaću.

Dvostruko više blokada

Ministar financija Slavko Linić kazao je da će država poduzeti sve mjere da naplati tekuća potraživanja, o čemu svjedoči i podatak da su u svibnju za tvrtke koje su pokušale isplatiti plaću, a nisu uplatile dug za doprinose izdali 233 rješenja o mjeri osiguranja, odnosno blokadi računa.

Istovremeno, do sredine ljeta donijet će se novi zakon o financijskom poslovanju, koji će ubrzati stečajeve i postupak nagodbe.

Kako doznaje Večernji list, tijekom svibnja se udvostručio broj novih blokada – i taj novi val zacijelo najvećim dijelom dolazi od države. FINA je dosad po nalogu vjerovnika blokirala oko 38.000 tvrtki i 26.000 obrtnika zbog 42 milijarde kuna neplaćenih obveza.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr