EUROPSKI JAD

KUPOVNA MOĆ NAM JE MANJA OD RUMUNJSKE: U Hrvatskoj se isplati samo piti i pušiti

Standard hrvatskih građana na dnu je ljestvice građana Europe, kupovna moć nam je mala, a jedino što se u Lijepoj našoj isplati kupovati jesu alkohol i cigarete.

Hrvati su po strandardu u Europi na pretposljednjem mjestu. Iza nas su ostali samo Bugari, a prestigli su nas i Rumunji. Prosječan građanin Lijepe naše ima kupovnu moć od 59 posto u odnosu na prosječnog Europljanina.

Dokazuje to čak i susjedna Slovenija u kojoj pri kupovini istih proizvoda ukupan račun biva manji i to za šest i pol kuna. Iako su primjerice kava, špageti i riža kod nas jeftiniji, voda, sok, toaletni papir, jogurt i čokolada manje stoje u Sloveniji.

Prema posljednjim podacima Eurostata, cijene hrane u Sloveniji ravne su europskom prosjeku. Hrana je za 78 posto od prosjeka skuplja u Švicarskoj, u Norveškoj za 61 posto, dok su u Hrvatskoj cijene 7 posto niže od prosjeka. Na začelju su Poljska i Makedonija.

Nekoliko je uzroka visokih cijena hrane: od male konkurencije, monopola pa sve do visokog PDV-a, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny dodajući da je Hrvatska u odnosu na, primjerice, Austriju iSloveniju skuplja zbog znatno većeg PDV-a.

Nešto je ipak jeftinije od prosjeka – alkohol. Najskuplji ćete popiti na Islandu i Norveškoj, dok su u Hrvatskoj cijene 3 posto niže od europskog prosjeka. U Bugarskoj i Makedoniji niže su preko 30 posto, navodi RTL.
Cijene su relativno iste što se tiče namirnica i to, ali standard je razlika velika.

Osim skupljeg alkohola, u Norveškoj, ali i Velikoj Britaniji cigarete su dvostruko skuplje od prosjeka. U Hrvatskoj su jeftinije 43 posto, dok se najjeftinije u Europi mogu kupiti u Albaniji i Makedoniji.

Hrana, odjeća i automobili su u Hrvatskoj uhvatili europski prosjek, dok je elektronika skuplja. Kad se sve zbroji i oduzme – najviše se isplati piti i pušiti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr