Hrvatskoj tek predstoji veliki pravi val stečajeva

Novi zakon koji je stupio na snagu 1. svibnja, a koji onemogućuje isplatu neto plaća bez uplaćenih poreza i doprinosa, mogao bi biti daljnji okidač za još veći broj stečajeva u Hrvatskoj. Najavljuje to – stečajni upravitelj.

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović jedan je od onih koji predviđaju da veliki val stečajeva u Hrvatskoj tek predstoji. Naprimjer, pri Trgovačkom sudu u Splitu stečaj Dalmacijavina imao je redni broj 49, dok u Osijeku zadnje otvoreni stečaj ima redni broj 201. Doduše, na spisku se nalazi velik broj tvrtki bez i jednog zaposlenog, piše Glas Slavonije.

Kako objašnjava Mitrović, stečajeva će biti više jer su dosad radnici tražili stečaj tek kada bi ostali i bez neto plaće, prethodno šuteći ‘jer su bar nešto dobivali’.

Neisplata plaća kao ‘udarna igla’ za češće stečajeve

“To u praksi nije dobro jer se čini da samo radnici odlučuju o stečaju; svi ostali vjerovnici, naime, mogli su ga pokrenuti mnogo ranije, a članovima uprave to je bila zakonska obveza. Pred Hrvatskom su novi stečajevi jer kod mnogih subjekata neće moći biti isplaćivane bruto plaće pa će to biti dodatna ‘udarna igla’ da radnici, tj. sindikati još češće pokreću stečajeve”, kazao je Mitrović.

Upozorio je na najčešću pogrešku – da tvrtke ne poštuju odredbe o blokadi od 60 dana nego u njoj bivaju višestruko duže, kada se iscrpe i nagomilaju dugovanjima.

“Zakonodavac je jasno rekao: uvjeti za stečaj su 60 dana neprekidne blokade i 21 dan od njenog isteka za prijavu. Tijela uprave dužna su u tom vremenu pokrenuti stečaj, u suprotnom čine kazneno djelo”, podsjetio je Mitrović, dodavši da cijela RH ima društava koja su višestruko premašila uvjete za pokretanje stečaja.

U Dalmacijavinu krenula proizvodnja

Inače, Dalmacijavino je otišao u stečaj prošle srijede. Mitrović je kazao kako je upravo nastavljena proizvodnja, a najprofitabilniji dio – proizvodnja alkoholnih pića, kreće po dobivanju trošarinskih brojeva ukinutih zbog neplaćanja. Cilj im je proizvodnju nastaviti s 200 radnika, te naći zakupca za imovinu tvrtke.

Podsjetimo, Dalmacijavino duguje 1,037 milijardi kuna, što je pet puta više od vrijednosti imovine tvrtke. Radnici od tvrtke potražuju šest plaća, a dosad im je isplaćena jedna i još 2.500 kuna neoporezivih potraživanja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr