Hrvatska neće izaći iz krize još barem dvije godine

‘Svaka čast turizmu’, kaže ekonomist Gligorov, ali ‘za zemlje bivše Jugoslavije nema oporavka gospodarstva bez reindustrijalizacije’. Njegova je poruka: hrvatska se privreda mora što prije otvoriti.

Ekonomist prof. dr. Vladimir Gligorov s bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije nedavno je rekao da Srbija neće izaći iz krize još barem dvije godine, a slične prognoze rasta je i za Hrvatsku, s time da je naglasio da je Hrvatska u značajnoj prednosti jer ima stabilnu vladu. “Sigurno je da Hrvatska ove godine neće imati rast, nego stagnaciju, jer sve i da se ostvari rast od očekivanih 0,8 posto, u suštini se vrtimo oko nule! Ipak, dvije godine su sasvim dovoljan period da bi se stvari promijenile i pokrenuo ekonomski rast”, kazao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Po pitanju oklijevanja Hrvatske vlade s krupnim rezovima u javnom sektoru, Gligorov je kazao da pretpostavlja kako je tu riječ o ideji da se prvo osigura nekakav rast makroekonomskih pokazatelja, pa bi se onda krenulo u rezove. “Ali, moje je mišljenje da to nije dobro jer, kad su već dobili mandat u ovako teškoj situaciji, bolje je uraditi što se uraditi mora na samom početku mandata!”, istaknuo je.

Gligorov kaže i kako je logično da se zaduženo domaćinstvo iz problema vadi štednjom, ali da kad se radi o javnom sektoru i državi, štednja znači i smanjenje potrošnje, lančano i smanjenje zaposlenosti. “Zato se hrvatska privreda mora što prije otvoriti, jer u zatvorenoj privredi štednja dovodi do stagnacije”, ističe.

Gligorov je ocijenio i da za zemlje bivše Jugoslavije nema oporavka gospodarstva bez reindustrijalizacije. “Svaka čast turizmu, ali nijedan drugi sektor ne čini toliko za razvoj zemlje kao industrija, pogotovo ako govorimo o izvoznim potencijalima”, smatra on.

Državni zavod za statistiku objavio je u utorak da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u travnju pala za čak 9,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je ujedno i najveći pad proizvodnje od studenog 2009. godine. U ožujku je proizvodnja u Hrvatskoj pala za 7,9 posto, a travanj je četvrti mjesec zaredom kako industrijska proizvodnja pada u odnosu na prošlu godinu.

Industrijska je proizvodnja ipak porasla za 1,2 posto u odnosu na mjesec ranije, na ožujak, no u prva četiri mjeseca je pala ukupno za 7,1 posto u odnosu na pva četiri mjeseca prošle godine.

Analitičari Raiffeisenbank Austria najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku komentirali su ovako: “Usporavanje rasta gospodarstva Europske unije i nagomilani strukturni problemi domaće industrije, potpomognuti slabom domaćom potražnjom, odražavaju se na industrijsku proizvodnju, a osjetnije poboljšanje trendova ne očekujemo ni idućih mjeseci.“

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr